Kalauz a tudományos kommunikációban
Hogyan legyél tudományos blogger – 4 lépéses útmutató

Hogyan legyél tudományos blogger – 4 lépéses útmutató

4 perc olvasási idő

Tudományos blogot indítani nehéz feladat, hiszen felállítani és rendszeres tartalommal ellátni egy blogot időt és energiát igényel.

Mielőtt elkezdenéd, gondolkozz el az alábbi kérdéseken:

Tényleg akarod csinálni? Miért? – Meg szeretnéd osztani tudományos munkád a világgal? Meg szeretnéd találni közösséged? Talán karrieredet szeretnéd építeni, amivel még pénzt is kereshetsz?

Meg tudom írni? – Kutatóként írni nem kutatóknak nehéz feladat. Meg kell találnod azt a nyelvezetet, ami mindenki számára közérthető.

Fogják olvasni? – Gondolkodj el azon, hogy kiknek szánod írásod. Addig, amíg arról írsz, ami ténylegesen érdekel téged, a lelkesedésed olvasóidat oldaladon fogja tartani.

El tudod kötelezni magad? – Ahhoz, hogy blogod befusson, az elején sok időt és némi pénzt is bele kell fektetned oldaladba. Utána pedig rendszeres tartalmat kell szolgáltatnod, ami felkelti olvasóid figyelmét.

Ha a fentiekre igennel válaszoltál, akkor erre a 4 lépésre mindenképp figyelj oda:

1. Tervezd meg a blog felépítését

Győződj meg róla, hogy az általad kiválasztott domain név szabadon elérhető, majd regisztráld. Próbálj olyan nevet választani, ami leginkább jellemezni fogja munkásságod. Ezután pedig vásárolj tárhelyet, hogy meg tudd osztani írásod és oldalad a világgal.  

Ha mindezekkel megvagy, akkor eldöntheted weboldalad stílusát. Ha elég kreatív vagy hozzá, saját magad is megtervezheted, de előre készített sablonokat is vásárolhatsz. Ne felejts el logót gyártani, hiszen az megjelöl téged és egyedivé tesz.

Magyarországon ezen a 4 felületen érdemes blogot indítani: blog.hu, reblog.hu, blogger.com, wordpress.com

2. Kezdj írni

Tudjuk, könnyebb mondani, mit csinálni, főleg ha tudományos írásról beszélünk. Meg kell találnod azt az egyensúlyt, ahol a nem-kutatók is megértik írásod, viszont a kutatók számára is tudsz érdekes és új információt szolgáltatni. Keress olyan tudományos témaköröket, amelyek tényleg érdekelnek, és szívesen írnál róluk.

Ne félj kikérni másnak a véleményét. Kérd meg kollégádat, egy barátot vagy egy másik kutatótársat, hogy olvassa el és véleményezze írásod. Így nem csak visszajelzést, de építő jellegű kritikát is kaphatsz, ami hosszú távon a hasznodra válik.

Hogy érdekessé tedd írásaidat, tegyél bele képeket, videókat, animációkat vagy a témához kapcsolódó linkeket.

3. Promotáld

Ha már időt és energiát fektetsz abba, hogy tudományos cikkeket írj, érdemes foglalkozni annak promóciójával is. Blogfelületedhez érdemes közösségi média csatornákat csatolni: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest. Ha felületeiden nem csak személyes, hanem szakmai tartalmakat is megosztasz, akkor azt is mellécsatolhatod, de kifejezetten a blog számára is létrehozhatsz különböző fiókokat. Ez lehetőséget is ad arra, hogy más kutatókkal kapcsolódj, akár egy jövőbeli közös cikk megírásához is remek kiindulási alapot ad.

Érdemes beregisztrálnod blogod a scienceseeker.org/ oldalra. Lehet, hogy először nem fog sok látogatót hozni, de segíthet abban, hogy a tudományos blogok világában könnyebben megtaláljanak.

Használj megfelelő kulcsszavakat (a címben és a cikkben egyaránt), mert nagy a valószínűsége annak, hogy olvasóid a Google természetes találatai (organic search) alapján fedeznek fel. 

4. Monetizáld

Egy tudományos bloggal pénzt keresni nem egyszerű, mégis, legkönnyebb módja ennek, ha Google hirdetéseket ágyazol be oldaladra. Ennek azonban van egy felfutási ideje, így légy türelmes.

Ha létrehozol egy feliratkozás alapú hírlevelet, akkor tudsz vele olyan tartalmat árulni, ami blogodon nincs fent (például saját, teljes publikációid). Aki pedig a téma iránt elkötelezett, az szívesebben fog fizetni szolgáltatásaidért.

Ha bármilyen kérdésed vagy egyéb hasznos tipped van blogindítással kapcsolatban, akkor írd meg nekünk! Sok sikert!


Felhasznált linkek:

How to become a science blogger
Jobbágy András: Blog indítás kezdőknek: Az útmutató, ami tényleg segít /honlapszaki/

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük