Kalauz a tudományos kommunikációban
Betegekből lehetnek tudományos cikkek szerzői, lektorokként is kipróbálhatják magukat

Betegekből lehetnek tudományos cikkek szerzői, lektorokként is kipróbálhatják magukat

2 perc olvasási idő

A BMJ Health & Care Informatics (BMJHCI) nemrég vágott bele legújabb pályázati programjába, melynek keretein belül a betegek szakmai lektorokként – peer reviewerekként – próbálhatják ki magukat nemcsak más betegek által írt cikkek esetében, de a kutatók tanulmányait is ellenőrizhetik. A BMJ kezdeményezése óriási előrelépést jelent a civil tudomány felé, és célzottan ezért is indították el.

A programról

A BMJHCI folyóirat legfőbb témája az informatika, kiélezve az egészségügyi ellátásra és a gondozási szolgáltatások fejlesztésére. Emellett a közegészségügyi stratégia, az egészségügyi rendszerek és a nemzeti szakpolitikai témakörében is publikál cikkeket.

A társadalom azon részének bevonása a tudományba, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak a tudományos kutatásokkal nem csak a szakmai lektorálás szintjén, de a kutatás egyéb stádiumaiban is fontos. – tartja a folyóirat.

A betegek bevonásával arra számítanak, hogy a cikkek olvashatósága lényegesen emészthetőbbé válik, ezáltal a tudományos eredmények még több emberhez érnek majd el. Sőt, mivel a betegek a saját szemszögükből tekintenek ezekre a kutatásokra, képesek lesznek fókuszba helyezni azokat a részeket, amelyek a betegek számára a leglényegesebbek lehetnek.

A BMJ a páciensek aktív bevonásával változtatja a tudományos kommunikációt kétirányúvá, miközben aktívan támogatja a nézőpontok közötti egyensúlyt. Az élettudományi területen végzett kutatások egyik, csaknem legfontosabb mozgatórugója a betegek gyógyítása, így a folyóirat lektorálási munkáiba való bevonásuk egészen fair ötletnek tűnik. A betegek által végzett munka eredményeképp a cikkek valódi tapasztalásokon alapulnak majd, és sokkal érthetőbbé válnak a társadalom széles köre számára is.

Mellesleg a folyóirat korábban is szem előtt tartotta a különböző szemléletek ötvözését. A kiadvány az akadémiai környezetet, valamint az egészségügyben tevékenykedő informatikai szakembereket invitálja közös gondolkodásra a főoldalán.

A betegek és az ápolóik a novemberben indult programnak köszönhetően értékes módon járulhatnak hozzá a kutatási cikkek minőségének fejlesztésébe, továbbá hatékony szakmai lektorként is segíthetnek a tudománynak.


Forrás: Lewis D, Scott PBMJ HCI launches partnership programme for patients and carers as authors and peer reviewers. BMJ Health & Care Informatics 2021;28:e100471. doi: 10.1136/bmjhci-2021-100471

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük