Kalauz a tudományos kommunikációban
Plagizálás: mit tegyünk, hogy elkerüljük?

Plagizálás: mit tegyünk, hogy elkerüljük?

3 perc olvasási idő
Tudományos írás során igen könnyen nehézségekbe ütközhetünk, ha hivatkozni akarunk.

Valaki más által megírt gondolatok átemelése szükséges a jó tanulmány megírásához, mégis, óvatosan kell vele bánni, hiszen könnyen bele eshetünk a plagizálás hibájába. Ahhoz, hogy el tudjuk ezt kerülni, először meg kell értenünk, hogy mi a plágium.

Mit jelent a plágium?

A plágium egy olyan cselekedetet, amikor valaki egy másik ember munkáját saját tanulmányában hivatkozás megjelölése nélkül használja fel, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel az eredeti szerző jogait sérti. A plagizálást az akadémiai életben komolyan kezelik (bár különböző kultúrákban eltérhet annak mértéke): a plágium okot ad arra, hogy a tanulmányt visszahívják, vagy ne fogadják el publikálásra, így védve az eredeti szerző jogait.  A digitális világ erre csak ránehezít azzal a mennyiségű információval, ami szinte szabadon elérhető és másolható a világhálón.

Hogyan tudjuk elkerülni a plagizálást?

A következőkben 5 tippet osztunk meg Veled, amire érdemes odafigyelned. Plágium bármikor, teljesen véletlen módon is történhet, de ha tudatosan figyelsz ezekre, minimalizálni tudod annak esélyét.

 1. Írd körbe!
  • Ne csak másold ki és illeszd be az átvenni kívánt gondolatot. Olvasd el és fogalmazd át saját szavaiddal.
 2. Használj idézőjelet!
  • Az idézőjel remek jelzés arra, hogy a mondat vagy mondatrész nem a tiéd, hanem egy másik szerzőé. Az idézőjelnél viszont figyelj arra, hogy a mondatot ne írd át, hanem hagyd meg eredeti állapotában.
 3. Hivatkozd le forrásaidat: ellenőrizd hogy mit kell, és mit nem kell lehivatkozni!
  • A legjobb mód a plagizálás elkerülésére, hogyha leellenőrzöd írásaid egy plágium szűrő oldalon, például itt.
  • Minden olyan ötlet, ami nem a tiéd és egy másik dokumentumból vetted, azt le kell hivatkozni!
  • Hivatkozz magadra is – ha már egy előzőleg megírt munkádból hivatkozol, akkor saját munkádat is citálnod kell.
  • Minden általános ténymegállapítást is le kell hivatkozni vagy legalábbis referálni kell rá.
 4. Gyűjtsd össze leggyakoribb hivatkozási helyeid!
  • Nyiss egy mappát, amiben folyamatosan bővítve vezeted hivatkozási listádat.
  • Használhatsz ún. referensz szoftvereket, mint például az EndNote vagy a RefWorks. Ezek is segítenek rendszerben tartani hivatkozásaidat.
 5. Használj plágium ellenőrzőket!
  • Megannyi különböző plágium ellenőrző oldal van, amit tudsz használni, hogy megbizonyosodj munkád plágium-mentességéről. Például: iThenticate vagy a Turnitin.

Fontos: Inkább gondolatokat emelj át és fogalmazd meg őket a te szavaiddal. A nagyon hasonlóan megfogalmazott mondatok is megakadhatnak a plágiumszűrés során.


Olvass figyelmesen, jegyzetelj okosan és saját nyelveden formáld meg mondanivalódat. Hidd el, menni fog! Ne feledd: a fenti információk csak a szakirodalmi hivatkozásokra vonatkoznak. Más kutatási eredményét sose használd fel sajátodként.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük