Kalauz a tudományos kommunikációban
Milyen a tökéletes struktúra?

Milyen a tökéletes struktúra?

2 perc olvasási idő

A kutatói munkában is megállja a helyét az a közmondás, miszerint: “a gyakorlat teszi a mestert”. Rengeteg puzzle darabkának kell tökéletesen illeszkedni ahhoz, hogy a végén egy színvonalas, minőségi írást tarthass a kezedben. Ebben a bejegyzésünkben a megfelelő struktúra puzzle darabkáját vesszük górcső alá.

Alapvetően 3 pillére van:

1. Határozd meg a célod és a célközönséged!

Mielőtt beleveted magad a kutatás sűrűjébe, állj meg egy kicsit és tedd fel magadnak a következő két kérdést: Mi a legfőbb célom, amit a  kutatásommal el szeretnék érni? Elsősorban melyik célcsoportot szeretném megszólítani?

2. Támaszd alá az eredményed és jelöld a forrásokat! 

Tudományos szövegeknél első számú szabály, hogy az adatok pontosan visszakereshetőek legyenek, hiszen ez biztosítja mind az adatok mind pedig a szerző(k) hitelességét. A nagyobb folyóiratok, kiadók a honlapjukon feltüntetik, hogy milyen formai követelménynek kell eleget tenni, ahhoz, hogy befogadják az írásod. A szövegközi hivatkozás a legelterjedtebb, a leggyakrabban kért hivatkozási mód.

A forrás megjelölés és a referencia lista készítése elengedhetetlen része a tanulmánynak.

3. Fogalmazz világosan és légy tárgyilagos! 

Egy tudományos kutatás megírásánál különösen fontos, hogy világosan, érthetően fogalmazzunk. Fokozottan figyeljünk az összefüggések bemutatására, tények objektív értékelésére, valamint koherens következtetések levonására. Kerülendő a homályos, bizonytalan nyelvezet használata, mint például “talán”, “esetleg”. 

Forrás

Icons made by PIXARTIST from www.flaticon.com

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük