Kalauz a tudományos kommunikációban
Nyelvészeti analízis a peer review-ról

Nyelvészeti analízis a peer review-ról

2 perc olvasási idő

A szakmai bírálat olyan terület, amit gyakran kritizálnak azért, mert túlságosan szubjektív és elfogult. Az ilyen esetek vizsgálata viszont nagyon körülményes, hiszen a peer review-ról szóló dokumentáció korlátozottan hozzáférhető. Egy horvát-spanyol-olasz szerzőtrió a PEERE adatbázis jelentéseit elemezte, nem szokványos szempontból.


A PEERE egy kiadók és kutatók közötti együttműködés, 61 folyóirat több százezer peer review jelentését tartalmazza. A cikk szerzői ezen jelentések viszonylag nagy százalékát elemezték. Vizsgálták a hangvételt, a hitelességet, a befolyásosságot, három érzelmi mutatót és az erkölcsösséget is.


A kutatás eredményei között szerepel, hogy a jelentések nyelvészeti tulajdonságait a lektori ajánlás formálta a leginkább. A peer review típusa és a lektor neme alig volt hatással ezekre a jellegzetességekre.

Miért szükséges vizsgálni a peer review folyamatot?

A legtöbb folyóirat a szakmai lektorálással biztosítja a tudományos közlemény magas minőségét. A peer review hagyományos formájával szemben számos kritika állítható fel, ilyen például a nemi alapon történő hátrányos megkülönböztetés, vagy kevésbé egyértelmű okokból történő kivételezés. A lektorok gyakran elnézőbben fordulnak azon cikkek felé, amelyek pozitív felfedezésekről számolnak be, vagy az olyan szerzők közleményei felé, akik nagy tekintélyű intézmények kutatói. Szintén előfordulhat valamilyen nemű elfogultság, ha a szerző és a lektor nemzetisége megegyezik – példálózik a cikk.

A tudományos kommunikáció jellegzetesen olyan terület, ahol a közlemények megjelentetésében komplex folyamatok bújnak meg, az eljárás rendkívül érzékeny minden formális és informális normára. A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy az open peer review dokumentációjában az érzelmi hangnem pozitívabb, mint a hagyományos módszer során keletkezett jelentésekben.

A minőségbiztosítási eljárások felügyelete és vizsgálata mindig hasznos dolog, főleg olyan helyzetekben, amikor a folyamat nem nyilvános. A nyelvészeti megközelítés pedig valóban különleges és meglepő eredményekre mutat rá.

A cikk elfogadott kéziratát pedig az alábbi gombra kattintva te magad is elolvashatod.


Forrás: Meta-Research: Large-scale language analysis of peer review reports
Kép forrása: VectorStock

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük