Kalauz a tudományos kommunikációban
Túl vagyunk a IV. Nyílt Tudományos Fórumon

Túl vagyunk a IV. Nyílt Tudományos Fórumon

2 perc olvasási idő
Nyílt Tudományos Fórumokat tavaly óta szervez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség közösen. A két szervezet célja, hogy elmélyítse a nyílt tudományos gyakorlatokat, az ún. FAIR kutatási adatkezelés előnyeit, módszertanát és a nyílt és együttműködő kutatás metódusainak fontosságát a magyar kutatókban.

A IV. Magyar Nyílt Tudományos Fórumra 2022. április 28-án került sor, online. A csütörtöki alkalommal az Open Science aktualitásait vitathatták meg a résztvevők, diszciplínaspecifikus megközelítésből. A IV. online fórum különlegessége az volt, hogy a kutatói közösség aktív tagjai osztották meg a tapasztalataikat a mindennapi munkájukról abban a tekintetben, hogy miképp illesztik a tevékenységüket a XXI. századi tudományos kommunikáció elvárásaihoz, amelyek egyre inkább a nyílt gyakorlatokat szorgalmazzák. Tekintve, hogy a nemzeti és nemzetközi kutatásfinanszírozók az elmúlt években központi kérdésként kezelik a kutatási adatkezelést és az arra vonatkozó FAIR elvárásokat, a rendezvény meghívott vendégei ezzel kapcsolatban is megosztották a tapasztalataikat előadásaikban.

A rendezvényszervezést koordinálta és az online eseményt moderálta Fazekas-Paragh Judit, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Oktatás- és Kutatástámogatási Osztályának vezetője.

A Fórumok jelentős helyszínei a XXI. századi tudományos kommunikáció változásairól szóló nemzeti párbeszédnek, ezért izgatottan várjuk a következő fórum alkalmat is, amelyről természetesen tájékoztatással leszünk.


A rendezvénysorozatról szóló részletekért kattints ide.

A IV. Magyar Nyílt Tudományos Fórumról szóló részletes beszámolóért pedig látogass el az openscience.hu weboldalra.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük