Kalauz a tudományos kommunikációban
Kötelező nyílt adatmegosztás az orvosbiológia területén

Kötelező nyílt adatmegosztás az orvosbiológia területén

2 perc olvasási idő

A National Institutes of Health (NIH) szervezet, ami az orvosbiológia kutatások egyik legnagyobb támogatója az Egyesült Államokban és legújabb terve, hogy világszerte új szabályozást vezessen be 2023 januárjától. Az NIH támogatás sokszínűségét és fontosságát mutatja, hogy összességében 300 000 kutatót és 2500 intézményt finanszíroz évente. Az új adatmegosztási előírás lényege, hogy csak olyan projekteket támogatnak a következő évtől, amely kutatások során készítenek egy úgynevezett „data management and sharing” nyilatkozatot, vagyis kutatási adatkezelési és megosztási tervet. 

Mi vezetett ide, hogy egy ilyen erős szabályozást hozzanak? 

A kutatások hosszútávú értékét nem csak maga az elért eredmény határozza meg, egy marginális kérdése a tudománynak, hogy megismételhető-e az adott eredmény. Egy, tavalyi évben lezárult, nyolc évig tartó rákkutatással foglalkozó kutatási sorozatot vizsgált meg az NIH és arra jutott, hogy a kísérletek kevesebb mint felét sikerült megismételni a megjelent tudományos közlemények alapján.

Ez nemcsak financiális problémákat vet fel, de aláássa a közösség tudományba vetett bizalmát is. 

Ahogy Lyric Jorgenson, az NIH tudománypolitikai igazgatóhelyettese fogalmazott az új szabályozásról: 

„Szeretnénk biztosak lenni abban, hogy ezek a befektetések hasznot hoznak az országnak és elősegítik az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a kutatásban.” 

Lyric Jorgenson, NIH

Hogy látják ezt az érintett kutatók? 

A Nature-nek nyilatkozó kutatók nagyrészt pozitívan tekintenek a szabályozás alapjául szolgáló nyílt tudomány elveire – és az általa mutatott globális példára. Néhányan azonban aggodalmukat fejezik ki azokkal a logisztikai kihívásokkal kapcsolatban, amelyekkel a kutatóknak és intézményeiknek szembe kell nézniük, hogy megfeleljenek az előírásoknak. 

Központi kérdésként felmerült a kutatókban az a probléma is, amellyel már többször mi is foglalkoztunk ezen a blogon, hogy nagyon nehéz meghatározni a kutatás minden olyan elemét, amit kutatási adatnak hívhatunk és megosztásával elősegíthetjük az adataink újra felhasználását. 

Milyen buktatói lehetnek egy ilyen szabályozásnak? 

Az előbb említett problémán kívül a témában nyilatkozó Brian Nosek rámutatott egy nagyon fontos pontra, ugyanis úgy látja, hogy a pályázók egy része nem fogja kellően komolyan venni a szabályozást, ha nem lesznek következményei az irányelvek be nem tartásának. 

Összességében elmondható, hogy a megkérdezett kutatók, köztük Joseph Ross is úgy látja, hogy a tudományos kutatásnak kultúraváltásra van szüksége. 


Bővebb információ: NIH issues a seismic mandate: share data publicly

Kiemelt kép: © Alan Karchmer

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük