Kalauz a tudományos kommunikációban
Cím, Absztrakt, kulcsszavak

Cím, Absztrakt, kulcsszavak

3 perc olvasási idő
Cím, absztrakt, kulcsszavak. Egyszerű dolgoknak tűnnek, de korántsem azok. Fontos, hogy jól körüljárjuk ezeket a témákat is, hiszen ezek azok, amelyekkel legelőször találkozik az olvasó, mielőtt elolvasná a kutatásod. Nézzük meg mire is érdemes külön figyelmet szentelni, ha szeretnél jó első benyomást szerezni.

Cím

A tanulmányod címe az első tényező, amelyen megakad mind az olvasó, mind a bíráló szeme. A te feladatod olyan vonzó címet találni, amely azonnal felkelti a mindkét közönség érdeklődését, kíváncsiságát. Amennyiben követed az alábbi néhány instrukciót, nyert ügyed lesz!

  • tükrözze a munkád fő témakörét
  • hangsúlyozza a kutatásod jelentőségét
  • legyen rövid (amennyire lehet) 
  • legyen figyelemfelkeltő

Kiváló címet írni általában kihívást jelent, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Törekedj arra, hogy a cím a lehető legjobban adja vissza a közleményed lényegét, a lehető legkevesebb szóhasználattal. A túl hosszú cím unszimpatikus, jellemzően nem az olvasók kedvence, és nem utolsó sorban nagy valószínűséggel nem felel meg a folyóirat követelményeinek sem. 

TIPP: Írj le néhány lehetséges címet majd válaszd ki azt, amelyik a legjobban tetszik, és ha szükséges végezz rajta finomhangolást. Érdemes a kollégák véleményét is kikérni. A befektetett idő biztosan megtérül.

Absztrakt

Az absztrakt nem más mint:

  • a publikációd rövid összefoglalója 
  • támpontok a kutatásod legfőbb mondanivalójához

Nem titok, hogy sokan csak az absztraktot olvassák el, ezért is kiemelkedően fontos, hogy önmagában is megállja a helyét. Az esetek legnagyobb részében az absztrakt a közlemény egyetlen része, amely megjelenik a szakadatbázisokban, mint a Web of Science vagy PubMed, tehát a cikked legtöbbet megtekintett részének mondható. 

Legyen az a célod, hogy az absztraktod arra ösztönözze az olvasót, hogy teljes egészében elolvassa a tudományos publikációd!

Egy jól megírt absztrakt a peer review folyamat elindításában is segítség, hiszen a bírálok gyakran csak az absztrakt alapján ítélik meg, hogy van-e elég tapasztalatuk az adott témában, hogy elvállalják a szakmai lektorálást. Ezt megelőzően pedig a megfelelő folyóirat kiválasztásában is hasznos, ha az absztrakt jól van megírva. A nagy tudományos kiadók nagy része már olyan lehetőséget biztosít a szerzőknek, ahol az absztrakt alapján ajánl folyóiratokat, amelyben a kutatást érdemes lenne megjelentetni.

Az absztrakt a következő kérdésekre ad választ:

  • Mi a célja a kutatásodnak?
  • Milyen eredményekre jutottál?
  • Miért hasznosak és fontosak ezek az eredmények?

Ezen információk alapján az olvasó el tudja dönteni, hogy érdekelt-e a tanulmány részleteiben. Továbbá, ügyelj arra, hogy megfelelj az adott folyóirat által elvárt absztraktra vonatkozó követelményeknek.

TIPP: A folyóiratok általában 250 szóra korlátozzák az absztrakt maximális terjedelmét, ami biztosítja azt, hogy a teljes absztrakt megjelenjen a szakadatbázisokban.

Kulcsszavak

A kulcsszavaknak köszönhetően a keresőmotorok gyorsan és egyszerűen megtalálják a releváns dokumentumokat. Minél jobbak a kulcsszavak annál több olvasó bukkan rá a cikkedre, ezáltal akár növelheted a hivatkozásszámodat is.

A hatékonyság fokozása érdekében körültekintően válaszd meg a kulcsszavakat!

TIPP: Figyelj arra, hogy a lehető legjobban világítson rá a munkád lényegére, és a szakterületednek megfelelő szakszavakat tartalmazza.


Forrás

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük