Kalauz a tudományos kommunikációban
Az EOSC Future projekt

Az EOSC Future projekt

2 perc olvasási idő
Az Európai nyílt Tudományos Együttműködéssel (EOSC) kapcsolatban már többször is volt szó a blog keretein belül. A mai bejegyzésben egy 2021-ben induló projektről szeretnék beszámolni, illetve nem csak magáról a projektről, hanem annak magyar kötődéséről is.

Az EOSC Future projekt célja

Egy Európai Nyílt Tudományos Együttműködés létrehozása, amely kiemelt szerepet szán a technológiának és a rendszerek közötti átjárhatóság biztosításának, emellett az erőforrások elérhetőségének és a felhasználói élménynek is. Az e-infrastruktúrák és különböző tudományos közösségek szakértőit hozza össze egy olyan környezet megteremtésének céljából, amely valós felhasználói igényekre ad választ.

EOSC Future (saját fordítás)

Ezen célok eléréséhez a Research Data Alliance-szel közösen alkottak meg egy támogatási lehetőséget, továbbá kialakítottak egy, a Research Data Alliance-szel közös támogatási lehetőséget. Ezek a grantek különböző tudományterületekre és kutatói közösségekre fókuszálnak, ugyanakkor kiemelt feladata a támogatott projekteknek, hogy olyan eredményeket hozzanak létre, amelyek több diszciplínának is segítségül szolgálnak. Az aktuális pályázati lehetőségekről itt tájékozódhattok.

Milyen magyar kötődése van a projektnek?

A Debreceni Egyetem sikeresen pályázott az „Optimising (RDA) Open Science Frameworks and Guidelines in the context of EOSC” támogatási lehetőségre. A pályázat keretein belül a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által létrehozott adatrepozitórium láthatóságának növelése volt a cél, valamint a kutatástámogatással foglalkozó könyvtárosok és repozitórium managerek szakmai eszköztárának kiszélesítése volt terítéken az Open Science ökoszisztémában.

Az Adattár adatrepozitórium így bekerült a FAIRsharing és a re3data.org repozitórium kereső adatbázisába.  

Hogyan segít a projekt az Open Science eszköztárak szélesítésében?

A támogatás másik célkitűzése az volt, hogy szélesebb körben elérhetővé tegye az RDA által kialakított ajánlásokat. A projekt két ajánlást fordított le és tett mások számára is elérhetővé. Az egyik a FAIRsharing Recommendation, ami a repozitórium managereket célozza és elérhető az Adattár kezdőoldalán.  A másik a 23 tipp: Könyvtárak és a kutatási adat ajánlás magyar nyelvű fordítása.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük