Kalauz a tudományos kommunikációban
Nyílt hozzáférés a szövetségi finanszírozású kutatásokhoz

Nyílt hozzáférés a szövetségi finanszírozású kutatásokhoz

2 perc olvasási idő

Az InstantScience blog a tudományos kommunikációval és annak változásairól szól. Ebben a témában többek között beszámoltunk már a PlanS irányelveiről is. Ez az Európai Uniós kezdeményezés meghatározó szerepet tölt be a nyílt hozzáférés előretörésében. Szerencsére, nem csak az Európai Unió tartja ezt a területet kiemelten fontosnak.

2022. augusztusában a Fehér Ház Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatala (OSTP) frissítette az Egyesült Államok szakpolitikai iránymutatásait, melynek értelmében az adófizetők által támogatott kutatások eredményeit azonnal és ingyenesen elérhetővé kell tenni az amerikai közvélemény számára. A szövetségi osztályoknak és ügynökségeknek írt memorandumban Dr. Alondra Nelson, az OSTP vezetője útmutatást adott az ügynökségeknek, hogy a lehető leghamarabb frissítsék nyilvános hozzáférési politikáikat. A cél, hogy az adófizetők által finanszírozott publikációkat és kutatásokat nyilvánosan hozzáférhetővé tegyék embargó és költség nélkül. Minden ügynökség legkésőbb 2025. december 31-ig teljes mértékben implementálja az átdolgozott irányelveket, beleértve az opcionális 12 hónapos embargó leállítását.

„Amikor a kutatások széles körben elérhetővé vállnak a kutatótársak és a nyilvánosság számára, az életeket menthet meg, eszközöket biztosíthat a politikai döntéshozók számára a kritikus döntések meghozatalához, és igazságosabb eredményeket hozhat a társadalom minden szektorában.”

Dr. Alondra Nelson, OSTP, White House

„Az amerikaiak évente több tízmilliárd dollárnyi élvonalbeli kutatást finanszíroznak. Nem létezhet késedelem, vagy akadály az amerikai közvélemény és a kutatásba való befektetéseik megtérülése között.” – tette hozzá.

Rövid távon az ügynökségek az OSTP-vel együttműködve frissítik a nyilvános hozzáférési és adatmegosztási terveiket 2023 közepéig. Az OSTP elvárja, hogy 2025 végére minden ügynökség a frissített nyilvános hozzáférési szabályzatát teljes mértékben végrehajtsa. Hosszú távon az OSTP továbbra is együttműködik a szövetségi ügynökségekkel annak biztosítása érdekében, hogy a kormány nyilvános hozzáférési politikái alkalmazkodjanak az új technológiákhoz és a felmerülő igényekhez.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük