Kalauz a tudományos kommunikációban
Beszámoló: EOSC Symposium 2022

Beszámoló: EOSC Symposium 2022

3 perc olvasási idő
Akik szeretnek a tudomány új gyakorlataival és fejlődésével foglalkozni, minden évben nagyon várják az EOSC Symposiumot. A nagyszabású rendezvényt idén november 14-17 között Prágában bonyolították le.

Egy rendezvény az európai tudományért

Az EOSC által egy európai virtuális környezet jön létre a kutatás számára, amely lehetővé teszi az adatok tárolását, kezelését, elemzését és újrafelhasználását kutatási, innovációs és oktatási célra. A szolgáltatás nyílt környezetet ad, közfinanszírozás segítségével működik, a kulcsa pedig a közös irányítás és a kutatás-központúság. Célja, hogy az európai tudományos közösségeknek, innovátoroknak, vállalatoknak és polgároknak egy összevont, de ugyanakkor nyílt, multidiszciplináris környezetet biztosítson, ahol egy közös ökoszisztémában végezhetik kutatói tevékenységeiket. Publikálhatnak nemcsak kéziratokat, hanem FAIR kutatási adatokat és szoftvereket is, használhatnak különböző kutatási infrastruktúrákat földrajzi kötöttségek nélkül. Az Európai Bizottság elhivatottságát jelzi a téma iránt, hogy az Európai adatstratégia egyik kiemelt projektje az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés. Az EOSC Symposium lehetőséget adott arra, hogy a különböző érdekcsoportok találkozhassanak és megoszthatták a hallgatósággal a gondolataikat és észrevételeiket az eddig elvégzett munkával és a jövőbeli lehetőségekkel kapcsolatban.

A helyszínen megismerhettük azoknak a projekteknek a munkásságát, amelyek jelenleg az EOSC építésén fáradoznak vagy a közeljövőben megkezdik munkájukat. Mivel kiemelt szerepet kapnak a kutatók az EOSC ökoszisztémájában, ezért a legtöbb projekt bemutatott valamilyen általa fejlesztett szolgáltatást (F-UJI Automated FAIR Data Assessment Tool, Metadata Query Service), amely segíti a tudományos kutatás és az Open Science lehetőségek kiaknázását. Jelentős szerepet kapnak azok az összefoglalók, amelyek jó gyakorlatok bemutatásával próbálják meg elérni a különböző tudományos közösségeket. 

NI4OS-Europe és Magyarország

National Initiatives for Open Science in Europe – NI4OS-Europe – projekt egyike az EOSC azon törekvéseinek, melynek célja a meglévő kutatási és nyílt tudományos infrastruktúrák a különböző európai régiókban való felmérése. Ezeket egy közös szolgáltatási portálba, az EOSC Catalogue and Marketplace platformjába integrálja a kutatók számára. A 15 országot és 22 partnerintézményt magába foglaló NI4OS-Europe projektben két hazai intézmény vesz részt, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Debreceni Egyetem képviseletében a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. A DEENK a disszeminációs és marketing munkacsomag vezetőjeként fontos szerepet tölt be a projektben.

Az EOSC az elmúlt években nagyszerűen megszilárdította a helyzetét az európai kutatási infrastruktúrában, így bizakodva tekinthetünk előre, hogy a jövőben is meghatározó szerepet tölthet be a tudományos kutatás és a nyílt tudomány alakulásában.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük