Kalauz a tudományos kommunikációban
Tapasztalatok a VI. Magyar Nyílt Tudományos Fórumról

Tapasztalatok a VI. Magyar Nyílt Tudományos Fórumról

3 perc olvasási idő

2021-ben szervezett először Nemzeti Nyílt Tudományos Fórumot a KIFÜ és a DEENK, annak érdekében, hogy elmélyítse a nyílt tudományos gyakorlatokat a kutatói közösség mindennapi munkájában. Idén január végén már hatodik alkalommal vehettünk részt a nyílt tudományt érintő online rendezvényen, ahol érdekes előadásokat hallgathattunk meg a témában. Általában a Fórumok magyar nyelven magyar kutatóknak szólnak, azonban január 27-én egy görög vendégelőadó osztotta meg az Európai Nyílt Tudományos Együttműködéssel (EOSC) kapcsolatos tapasztalatait a közönséggel, angol nyelven.  

Így használja ki egy kutató az EOSC adta lehetőségeket

Dr. Zoe Cournia (source: LinkedIn)

Dr. Zoe Cournia, a Biomedical Research Foundation vizsgálatvezetője (Academy of Athens) az EOSC gyakorlati hasznáról számolt be a résztvevőknek és főleg az élettudományok területéről hozott példákat. Ilyen például az Ingredio alkalmazás, melynek fejlesztésében csapatával képesek voltak kiaknázni az EOSC adta lehetőségeket. Az Ingredio segítségével a felhasználók különböző élelmiszerek összetevőit analizálhatják, csupán egy fotót kell készíteni a csomagolásról. Nyílt tudományos szempontból pedig fontos, hogy az alkalmazás nyílt kutatási adatokra hagyatkozik. Előadásában kiemelte a NI4OS-Europe projekt hozzájárulását az alkalmazás fejlesztésében. A projekt különböző cégekkel is kapcsolatban áll, ennek köszönhető az alkalmazás sikeressége. A biofizikus fontosnak tartja a fiatal kutatók szerepét a tudományban, őket tartja a tudományos fejlődés valódi mozgatórugóinak. A kutatók fiatal generációja fogja az Open Science-t valóban standardizálni a tudományos munkában.

Kutatási adatkezelés az élettudományokban

Dr. habil. Ferenci Tamás (source: http://www.medstat.hu/)

A Magyar Nyílt Tudományos Fórum VI. második vendége Dr. habil. Ferenci Tamás volt (Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpont), aki a kutatási adatok kezelésének kihívásairól osztotta meg a tapasztalatait az élettudományokban, valamint néhány bevált gyakorlatot is bemutatott, szubjektív megközelítésben. Előadását a kutatási adatkezelés szempontjából három pillérre bontotta: adatgyűjtés, adatfeldolgozás-adatelemzés, végül pedig disszemináció. Az Óbudai Egyetem docense közérthető módon mutatta be az élettudományi kutatási adatokkal történő munka bizonyos aspektusait, valós példákat hozva.

Nyílt tudományos előadássorozat a magyar felsőoktatásban

Ezt követően Dr. Lencsés Ákos, a KIFÜ adatgazdásza a Nyílt Tudományos előadássorozatról beszélt a magyar felsőoktatásban, mely 8 helyszínen került megrendezésre 22 alkalommal, 2022. szeptember 22. és december 9. között. Az előadássorozat tematikája magába foglalta az Open Science-be történő bevezetést, az open access fogalmát, a kutatási adatkezelést, kutatásértékelő rendszerekről is szó esett, a résztvevőket megismertették az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés szolgáltatásaival, valamint publikációs ismeretekkel gazdagodhattak azok, akik ellátogattak egy-egy workshopra. A KIFÜ előadássorozattal több, mint 370 hallgatót ért el.

A rendezvényt Mohácsi János zárta, az EOSC körüli aktualitásokról számolt be. Megosztotta a novemberi EOSC közgyűlés eredményeit, valamint a 2023-as év terveit az események és konferenciák tekintetében.

Az előadások diasorai elérhetők itt.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük