Kalauz a tudományos kommunikációban
Röviden az EOSC Observatory szolgáltatásról

Röviden az EOSC Observatory szolgáltatásról

2 perc olvasási idő

Mire jó az EOSC Observatory?

Az EOSC Observatory egy olyan intelligens eszköz, amely az EOSC-kal kapcsolatos eljárásrendet, gyakorlatokat és hatásokat monitorozza. Az Observatoryt az OpenAIRE projekt fejleszti, a Technopolis Grouppal és az EOSC Future-rel karöltve. Az szolgáltatás tulajdonképpen egy interaktív online dashboard, ami adatokat gyűjt, elemez, majd hoz nyilvánosságra az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés (EOSC) és az Open Science beépítése kapcsán a mindennapi tudományba. A platform az adatgyűjtésre elsősorban kérdőíveket használ, amelyeket olyan szervezetek töltenek ki, mint például az EOSC Steering Board of Member and Asssociated Countries. Emellett pedig külső adatforrásokra is hagyatkozik, az Eurostattól, az EOSC Portalról és az OpenAIRE Research Graphról. A módszertan, az adatkészletek és az elemzések is nyíltan elérhetők a nyilvánosság számára.

Miért van erre egyáltalán szükség?

Rengeteg monitorozási tevékenység van már most is folyamatban, nem csak európai, de nemzeti és lokális (intézményi) szinteken is. Az Observatory ezen tevékenységek összefogásáról gondoskodik. Ez azért is fontos, hogy elkerüljük a dupla felméréseket, valamint egy úgynevezett megfigyelő rendszer jön létre, melynek segítségével az adatgyűjtés hatékonyabbá és könnyebbé is válik.

Emellett pedig a szolgáltatás országonkénti információkkal is szolgál, ahol megtekinthetjük a partnerországok kutatási és innovációs adatait, publikációs gyakorlatait és a tudományos hatásról is találunk érdekes statisztikát.

Tudj meg többet

Az EOSC Observatory főoldaláról és az alábbi rövid videóból többet megtudhatsz a szolgáltatásról.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük