Kalauz a tudományos kommunikációban
Ingyenes kurzus a nyílt tudományról

Ingyenes kurzus a nyílt tudományról

1 perc olvasási idő

A Holland Kutatási Tanács (NWO) felkérésére a Norvégiai Kutatási Tanács (RCN) és a Tudományos és Technológiai Tanulmányok Központja (CWTS) egyesítették szakértelmüket, és létrehoztak egy kurzust a nyílt tudományról. Tavaly a kurzuson csak az NWO és az RCN munkatársai vehettek részt, ám a CWTS jóvoltából idén már bárki számára elérhető a tananyag.

Az NWO aktív szerepet játszik a nyílt tudományos gyakorlatok népszerűsítésében, főleg azon kutatásokkal kapcsolatban, amelyeket finanszíroz. A tananyag létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy információt osszon meg a NWO és az RCN munkatársai számára az Open Science aktualitásairól, kapcsolódva a mindennapi munkájukhoz.

A kurzus 4 online szemináriumból áll, a következő témakörökben:

  • Bevezetés a nyílt tudományba
  • Nyílt tudományos kommunikáció
  • Nyílt adatok és nyílt szoftverek
  • Elismerés és jutalmazás

A szeminárium felvételei mind elérhetők a CWTS által biztosított platformon, amely tartalmazza az olvasható tananyagokat és egyéb forrásokat is. A felvételek tematikusan lettek felosztva, így könnyítve a feldolgozást.

A platformon megtekinthetünk számos előadást a CWTS szakértőinek jóvoltából. Az előadók között szerepel André Brasil, Thed van Leeuwen, Ludo Waltman és Wolfgang Kaltenbrunner is. A szervezet kiemelt tevékenysége a kutatás és a nyílt tudomány támogatása, ezért a tananyag készítői büszkék arra, hogy az információk mostmár bárki által hozzáférhetők.

Kattints a kurzusért!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük