Kalauz a tudományos kommunikációban
5 ingyenes plágiumszűrő, amelyekben megbízhatsz

5 ingyenes plágiumszűrő, amelyekben megbízhatsz

4 perc olvasási idő
A plágiumszűrők elsődleges célja, hogy megtalálják a szövegben az idézetlenül átvett gondolatokat, ám gyakran tévednek és pontatlanok. Manapság már tömérdek online eszköz áll rendelkezésre, valószínűleg az egyetemednek is van plágiumszűrő szolgáltatása. A websiteplanet.com készített egy átfogó tesztet, amellyel számos plágiumszűrőt próbára tettek, a vizsgálat szerint az alábbiak a legmegbízhatóbbak.

A minimum, amit elvársz egy plágiumszűrőtől, hogy pontos legyen, emellett nem árt, ha a szolgáltatás nem kerül pénzbe. Legyen könnyű használni, és biztosítson minél részletesebb eredményeket. A vizsgálatban résztvevő plágiumszűrők közül mindegyik teljesíti a fenti kitételeket.

Íme a lista:

Grammarly – a legnépszerűbb

A Grammarlyt a nyelvi ellenőrzés céljából használják a legtöbben, de tudtad, hogy plágiumszűrésre is alkalmas? Előnye, hogy nem kell felhasználói fiókot létrehoznod a használatához, a rendszer gyors, és szerencsére nem csak a weben keres, hanem a ProQuestben is. Viszont az ingyenes Grammarly csak a plágium tényét jelzi, a részletek sajnos csak a fizetős változatban tekinthetők meg.

Plagiarisma – a legjobb

A szoftver, ha plágiumot talál, belinkeli neked a forrást, amivel egyezést talált. Szerencsére ez az ingyenes verzióban is benne van. Nem csak Windowson használhatod, de Androidra, sőt, Blackberry rendszerre is elérhető. Emellett pedig akár három napig ingyen használhatod az előfizetéses változatát a programnak. Amennyiben úgy döntesz, mégsem lesz rá szükséged, visszakapod a pénzed. Ha az előfizetéses verzió egyáltalán nem a te asztalod, naponta három szöveget ellenőriztethetsz ingyenesen a Plagiarismaval.

PaperRater – a leggyorsabb

A Grammarlyhez hasonlóan, a PaperRater is rendelkezik nyelvi ellenőrzővel, és a pontosság területén is egész jól teljesített a teszt során. A plagizált szöveghez megfelelő URL-t társított, és az eredetiség százalékos értékelésében is közel állt a valósághoz. Az ingyenes felhasználói fiókok sok funkcióhoz hozzáférnek, egyszerre akár öt oldalt is ellenőrizhetünk, havonta akár ötvenet is. A rendszer nagyon gyors, ingyenes nyelvi ellenőrzést ajánl, sőt jó tanácsokkal is ellát.

Az előfizetéses verzió a versenytársakhoz képest elég drága, az ingyenes verzióban pedig nincsenek kiemelve a szöveg azon részei, amelyekkel egyezést talált a szoftver. A teszt során kiemelték, hogy rengeteg benne a reklám, ami elég idegesítő lehet a szövegellenőrzés során.

CopyLeaks – pontosságból jól teljesít

A CopyLeaks ingyenes verziója megfelelő lehet hallgatóknak, akiknek csak alkalmanként van szükségük plágiumszűrőre. A rendszer egyik legmegnyerőbb funkciója, hogy egymás mellé helyezi az ellenőrzött szöveget az eredetivel, ha épp plágiumot talál. Az árpolitikája is sok lehetőséget biztosít: van havonta fizetős verzió (ami persze bármikor lemondható), vagy akár krediteket is vásárolhatsz, amelyek egyesével 250 szó ellenőrzésére használhatók fel. A tesztben pontos eredményeket hozott a szűrés, megfelelő linkekkel és százalékokkal, emellett pedig a felület is átlátható és könnyen kezelhető.

Ha nem akarsz előfizetni, havonta csak 10 kreditet használhatsz fel plágiumszűrésre. Hátránya még, hogy az ingyenes használathoz és felhasználói fiók szükséges.

PlagScan – az alapos

A PlagScan fizetős alkalmazás, viszont elérhető belőle az ingyenes próbaverzió, melynek segítségével korlátozott számú szót ellenőrizhetsz anélkül, hogy meg kellene adnod a kártyaadataidat. A Websiteplanet tesztjén kiemelkedően jól teljesített a szoftver. A PlagScan sok forrást használ, akár 20 000 folyóiratot is átvizsgál, egyezéseket keresve. Ami a legjobb benne, hogy bármilyen nyelven íródott is a szöveg, a rendszernek nem okoz gondot. Külön extra, hogy az ellenőrzésről szóló eredmények egyszerűen letölthetők Wordben vagy pdf formátumban.

Az ingyenes próbaverzióban csak 2000 szó ellenőrzésére van lehetőség, ha ezt ellőttük, kénytelenek vagyunk előfizetni a szolgáltatásra, ha tovább kívánjuk használni. Másik hátrányként említették még a tesztelők a vizsgálat lassúságát, amely akár 10 percet is igénybe vehet.


Végsősoron az, hogy melyiket választod, attól függ, hogy éppen mire van szükséged. Ha csak egy gyors ellenőrzésre vágysz, akkor jobb, ha a PaperRatert vagy a Plagiarismát hívod segítségül. Ha fontos, hogy pontos és átlátható eredményeket láss az egyezésekről, akkor talán jobb lesz a CopyLeaks, vagy a fizetős PlagScan. A teszt további részleteit megtekintheted itt.

*A plágiumszűrőkről szóló ötletet köszönjük kedves olvasónknak, Nina Rurknak!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük