Kalauz a tudományos kommunikációban
Harmadik Train-the-Trainer bootcampjén van túl az OpenAIRE

Harmadik Train-the-Trainer bootcampjén van túl az OpenAIRE

3 perc olvasási idő

Az OpenAIRE egy európai projekt, melynek központi célja a nyílt tudomány szakmai támogatása. A támogató tevékenységük része az Open Science szakértők által szervezett Train-the-Trainer bootcamp is, melynek nemrég volt a harmadik felvonása. Az Open Science területén a Train-the-Trainer műfaj egyre népszerűbb, hazánkban is volt már több hasonló esemény. A TtT-k nagy előnye, hogy az intenzív kurzust követően a résztvevők képesek megfelelően tovább adni az információt a környezetükben lévő végfelhasználóknak.

A jelentkezés módja, résztvevők

Az első két OpenAIRE TtT-n nagy létszámmal vettek részt az érdeklődők, legutóbb viszont a részvételi visszajelzéseket figyelembe véve az 51 jelentkezőből már csak 20 fő csatlakozhatott az egyhetes képzéshez. A pályázatokat pszeudonimizált módon dolgozták fel a szervezők. Magyarországról három fő csatlakozhatott, de a hallgatók között képviseltette magát Ausztria, Németország, Görögország, Írország, Izrael, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Norvégia, Szerbia, Spanyolország, Svédország, és Svájc is.

Forrás: OpenAIRE

Miről tanulhattak a bootcamp hallgatói?

Május 22-től kezdődően egészen május 27-ig a következő témákban mélyülhettek el a szerencsések. Miután a trénerek bemutatták a képzési tervet és az elvégzendő feladatokat, a résztvevők megismerkedhettek a nyílt tudomány aktuális trendjeivel, a kutatási adatkezelés folyamatával, kutatási adatrepozitóriumokkal, az Open Science legfontosabb kérdéseivel, civil tudománnyal, valamint kutatásértékelési módszerekkel. Délelőttönként előadásokat tudtunk megtekinteni a fenti témákban, délután pedig olyan programokkal készültek a szervezők, ahol a résztvevők el tudtak mélyedni a beszélgetésben. Ezeken a részvétel nem volt kötelező, mégis sokan csatlakoztak a délutáni időpontokban is. A délutáni szekciók inkább a csapatépítésről és a feladatok interaktív megoldásáról szóltak.

A harmadik OpenAIRE Train-the-Trainer bootcamp lehetőséget biztosított a résztvevőknek, hogy valóban elmélyüljenek a párbeszédben, emellett nagyszerű szakmai kapcsolatok is formálódtak. A résztvevők elégedettek voltak a bootcamp témaköreivel, a kiadott anyagokkal, amelyeket később felhasználhatnak. A résztvevők elégedettségüket fejezték ki a tréninggel kapcsolatban, ennek ellenére az OpenAIRE a jövőben további javításokat tervez végezni a képzésben. A komplex témakörökkel kapcsolatban a rendezvény kezdete előtt számíthatunk majd anyagokra, valamint további figyelmet fordítanak a közösségépítésre is, így a szakma iránt érdeklődők jobban megismerhetik egymást a tréningeken.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük