Kalauz a tudományos kommunikációban
Útkeresés a tudományos teljesítménymérésben

Útkeresés a tudományos teljesítménymérésben

4 perc olvasási idő
Közel 150 résztvevő kapcsolódott be a VII. Magyar Nyílt Tudományos Fórumra, amelyet 2023. június 14-én tartottak. Az online rendezvény a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) és az EOSC Future projekt támogatásával és szervezésével jött létre. Az esemény fő témája a tudományos teljesítményértékelés átfogó reformját célzó CoARA kezdeményezés volt.

Az Európai Tanács kezdeményezésével létrejött Coalition for Advancing Research Assessment, (röviden CoARA) megállapodás kidolgozása 2022. januárjában kezdődött és fő célja a jelenlegi, elsősorban a publikációk mennyiségére alapú tudományos teljesítményértékelési rendszer újragondolása, az aláíró szervezetek kollaborációja és a diszciplínák diverzitását figyelembe vevő tudatosabb és objektívabb értékelési rendszer kialakítása.

Nemzetközi szinten összesen 40 ország 596 intézménye, hazai viszonylatban immár nyolc intézmény csatlakozott ehhez a projekthez.  A Fórumon az egyezményt aláíró intézmények közül hat képviseltette magát és számoltak be szervezetük CoARA-val kapcsolatos elképzeléseikről és a folyamatban lévő munkáikról:

Balla Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkári Titkárság titkárságvezetője; Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egyetemi docense; Györffi Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat európai ügyek szakreferense; Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója; Perényi Petra, a Magyar Rektori Konferencia európai és nemzetközi titkára; Teslár Ákos, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tudománypolitikai Iroda irodavezetője.

Lencsés Ákos, a KIFÜ adatgazdásza köszöntő bevezetőjében kiemelte, hogy a CoARA műfaját tekintve új irányt képvisel a kutatásértékelésben: túl kell lépni a kizárólag publikált cikkek mennyiségére fókuszáló kutatásértékelési módszertanon. A megállapodás tükrében intézmények közötti összefogásokra és aktív diskurzusra van szükség a reform érdekében.

Nobody wins, unless everybody wins.

Balla Andrea kihangsúlyozta az MTA küldetését, miszerint az Akadémia célja, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően értékelje a kutatásokat, kutatókat és kutatóhelyeket. A koalíció együttműködésének fontosságát Margaret Heffernan “nobody wins, unless everybody wins” gondolatával támasztotta alá. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense szintén együtt gondolkodást vár a CoARA-tól. Az egyetemük, az egyik legkisebb hazai intézmény, amely elsők között csatlakozott az aláírókhoz, a reform relevanciájára hívta fel a figyelmet a társadalom-és bölcsészettudomány területek aspektusából.  

Az ELKH szervezet azzal is alátámasztotta a CoARA iránti elkötelezettségét, hogy részt vett a megállapodás szövegezésében. Dr. Györffi Miklós, kiemelte, hogy nehéz a mérőszámokon alapuló értékeléstől elszakadni, ugyanakkor a megállapodás 3. melléklete támpontként szolgálhat a kötelezettségvállalások gyakorlati megvalósításához. Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója előadásában kihangsúlyozta a kutatási életciklus modell egyes állomásait, valamint az egyes elemekhez kapcsolódó támogató tevékenységeket, különös tekintettel a disszeminációt és a megőrzést. A DEENK új stratégiájának célkitűzéseiben is érvényesíti a CoARA szellemiségét. A könyvtár célja, hogy a már meglévő működő kutatástámogatási szolgáltatások mellett a CoARA-irányelvek mint egy új „organizmus” beépüljön az ökoszisztémába és új kölcsönhatásokat kialakítva támogassa az egyetem további fejlődését, proaktív működését. Perényi Petra, az MRK titkára és Kun Bence, a Kodolányi János Egyetem fiatal kutatója pedig a tudományos életpálya kezdeti kihívásairól beszélt, amelyekre a CoARA megoldást kínálhat.

Hazai gyakorlatok

Az ELTE, a CoARA magyar úttörőjeként, elsőnek írta alá az egyezményt. Teslár Ákos, az intézmény képviselője, az ELTE tudománypolitikai irodavezetője előadásának fókuszában szervezetük CoARA-val kapcsolatos eddigi tapasztalatai álltak, pro és kontra. Beszámolt a már elindult belső intézményi folyamatokról, amelyekhez a megállapodás 3. és 4. melléklete ad fogódzót.

Új irány első lépései

A National Chapter szereplői azzal a kihívással szembesülnek, hogy a közös vízió megfogalmazása mellett tiszteletben tartsák az egyes intézmények autonómiáját, valamint vállalják, hogy az aláírást követő öt éven belül fejlesztési-értékelési ciklusokat bonyolítanak le a CoARA tükrében. Továbbá, a koalíció tagjai a CoARA vezérelveket interpretálják, adaptálják és a kötelezettségvállalásokat unikális módon implementálva, tudásukat folyamatosan megosztva haladnak előre az állandóan változó „nemzeti ökoszisztémában”. A National Chapter iniciatíva az első, ugyanakkor a jelentős lépések egyike az együttműködés és célok elérése érdekében, szem előtt tartva a “nobody wins, unless everybody wins” gondolatát.


További információért a témában kövess minket új Twitter oldalunkon: @deenklibrary!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük