Kalauz a tudományos kommunikációban
Tudománymetria 101 – avagy tudományos „lábnyomok” a közösségi médiában

Tudománymetria 101 – avagy tudományos „lábnyomok” a közösségi médiában

5 perc olvasási idő
A tudományos teljesítménymérés hagyományos mérőszámai mellett a digitális világunkban az alternatív tudománymetriáról is beszélnünk kell, amely a tudományos publikációk és a kutatási eredmények közösségi médiában való idézettségének és az online platformok tudományos tartalmainak mérésére szolgál.

A hagyományos mérőszámok, mint az idézettség és a folyóiratok Impakt Faktorai, értékesek, ugyanakkor az online világ hangsúlyossá válásával a tudománymetriához rendkívül sokat hozzátesz a tudomány közösségi médiában való szerepeltetése, láthatósága.

Az alternatív mérőszámok, altmetriák vagy altmetrikák átfogóbb képet tudnak adni arról, hogy egy adott kutatást hogyan vitatnak meg, hányan osztják meg, töltik le és használják fel az online felületeken, ezáltal is tudományos „lábnyomokat” hagyva a közösségi médiában és az online környezetben. Az alternatív tudománymetria, a tudományos teljesítménymérés új paradigmája körül még viták zajlanak, és felmerül a kérdés, hogy önmagában alkalmas-e a tudományos teljesítmény megbízható és hiteles mérésére.

Altmetric, PlumX és scite_

Az Altmetric a ProQuest által működtetett, egy ún. API (Application Programming Interfaces) algoritmuson alapuló alternatív mérőeszköz, amely folyamatosan figyeli és követi a közösségi médiában, többek között a Twitteren (X-en) megosztott tudományos tartalmakat. A PlumX Analitics – egy másik alternatív metriai cég – összesen 67 tudományos publikációtípust vagyis research outputot különböztet meg, például tanulmányt, konferenciaközleményt, kritikát, könyvet vagy könyvfejezetet stb.

https://plumanalytics.com/learn/about-artifacts/
https://scite.ai/

A harmadik, kevésbé ismert, de talán a legújszerűbb technológián alapuló platform egy brooklyni startupból nőtte ki magát: a scite_ vagy a scite.ai egy díjnyertes platform, amely egyfajta AI-alapú kutatási partner és a tudományos cikkek felfedezésére és értékelésére szolgál.
A Smart Citations rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lássák, hányan hivatkoztak egy adott publikációra. A közlemény kontextusát, témáját is vizsgálja, és összegyűjti, hogy az idézett publikáció hipotézise a keresett állításra alátámasztó (supporting evidence) vagy ellentétes (contrasting) bizonyítékot szolgáltat.

Hogyan működnek az alternatív metriák?

Az Altmetric összegyűjti azokat a tweeteket, retweeteket, amelyek közvetlen hivatkozást (direkt linket) tartalmaznak egy tudományos publikációra. Ugyanakkor az Altmetric nem követi azokat a tweeteket, amelyek a tudományos eredményekről szóló hírekre vagy blogbejegyzésekre mutató linkeket tartalmaznak. Ezek „másodrendű idézésnek” minősülnek, mert csupán a tudományos publikációra vonatkozó említések és nem research outputra történő közvetlen hivatkozások. A „másodrendű idézések” tehát nem részei az alternatív tudománymetriának.

Az Altmetric a Twitter által közvetlenül küldött demográfiai és geográfiai adatok alapján kategorizálja a felület felhasználóit. A következő csoportokat különbözteti meg: beosztás alapján lehet kutató, oktató, tudományos kommunikációval foglalkozó profil, emellett még a tudományterületet is képes meghatározni az egyes userekhez.

https://www.altmetric.com/

A PlumX Metrics mutatói azt mérik, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba az egyes kutatási eredményekkel az online környezetben. A PlumX Metrics összegyűjti a reserach outputokra vonatkozó eredményeket és öt kategóriába sorolja az online aktivitásokat:

  • citation (idézettség),
  • usage (pl. megtekintés, letöltések),
  • captures (pl. oldal mentése a kedvencek közé),
  • mentions (említések – blogokban, hírekben, Wikipédia bejegyzésben),
  • és social media (közösségi média megosztások, tweetek) alapján.

Ahhoz, hogy nyomon követhessük és növeljük egy adott publikáció, kutató vagy intézmény kutatási eredményeinek online láthatóságát, három dologra van szükségünk:

  1. Research outputra
  2. Az outputhoz kapcsolódó egyedi azonosítóra (ISBN, DOI, handle stb.)
  3. Az outputhoz kapcsolódó online aktivitásokra

Az alternatív tudománymetriai eszközök és szolgáltatások az online források széles köréből gyűjtenek adatokat, beleértve a hivatkozáskezelő szoftvereket is, mint például a Mendeley vagy a Zotero. Az alternatív metriai mérőszámokat nem lehet összehasonlítani a hagyományos publikációs és idézettségi mutatókkal. Jelenleg ezek a mérőszámok a szabványtól eltérő mérés eredményei, ezért másodlagos mutatóként szolgálnak a tudományos teljesítménymérésben. Ugyanakkor fontos és releváns, hogy a kutatók és intézmények tudatosan használják és kezeljék a szakmai profiljaikat, mert az altmetriák figyelik a közösségi médiában hagyott tudományos „nyomokat”.

Regisztrálj te is mihamarabb a Twitterre, kövesd a @deenklibrary-t és oszd meg tudományos publikációidat a közösségi média felületeken!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük