Kalauz a tudományos kommunikációban
3+1 tipp, hogy olcsóbban publikálj open access a Debreceni Egyetemen

3+1 tipp, hogy olcsóbban publikálj open access a Debreceni Egyetemen

4 perc olvasási idő

Mint tudjuk, tudományos folyóiratban publikálni nem olcsó mulatság, főleg ha az ember nívós, magas impakt faktorral rendelkező folyóiratot választ. A Debreceni Egyetem elkötelezetten támogatja a kutatók tudományos munkáját, így számos támogatási lehetőséget biztosít számukra.

Akár féláron is publikálhatsz!

Alapvetően a legtöbb publikáció nyíltan hozzáférhetővé tehető, teljesen ingyen. Sok folyóirat engedélyezi, ha nem is azonnal, viszont a cikk nem végleges verzióját záros határidőn belül archiválhatod. Mit gondolsz ki tud neked ebben segíteni?

A könyvtár!

Ugyanakkor igénybe veheted a következő lehetőségeket is, ha a Debreceni Egyetemen végzel tudományos munkát.

#1. 50%-os közlési díj támogatás gold OA folyóiratokban

Amennyiben olyan folyóiratot választasz kutatási eredményeid közlésére, amely teljes mértékben nyílt hozzáférésű (gold OA), – tehát az olvasónak nem kell előfizetnie a folyóiratra ahhoz, hogy megtekintse a cikkedet, – igényelhetsz a közlési díjra 50%-os költségtérítést, maximum nettó 400.000 forintig. Az igénylőlapot a Tudóstér Adatigénylés menüpontjában találod, a részletekről pedig itt és itt tájékozódhatsz.

#2. BMC és a 15%

Ha kutatási eredményeidet a BioMed Central, Chemistry Central vagy a SpringerOpen folyóirataiban közlöd, töltsd fel cikkedet egyetemi IP tartományból és a közlési díjból máris elengednek 15%-ot. Sőt, mivel a BMC kiadó minden folyóirata gold open access, kombinálhatod a kedvezményed az 50%-os publikálási támogatással, amely összesen 65% kedvezményt jelent számodra.

#3. Springer és barátai

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program számos kiadóval kötött szerződést, melyek keretein belül nem csak a hozzáférést biztosítják a résztvevő intézmények tudományos közösségei számára, de a publikálás is kedvezőbb. A Debreceni Egyetem 3 ilyen megállapodásban vesz részt. Az alábbi kiadók folyóiratai esetében a közlési díj 100%-át kifizetjük helyetted, ha a cikk levelezője a Debreceni Egyetemi affiliációval rendelkezik és teljes értékű kutatási cikket tesz közzé, tehát primary reviewt, vagy original research article-t. Tartsd nyitva a szemed a következő kiadók folyóirat kínálatára:

Springer

A közlési díj 100%-ára kaphatsz költségtérítést, viszont fontos, hogy levelező szerző legyél a Debreceni Egyetemen, és olyan folyóiratot válassz, ami a Springer Kiadó Open Choice kategóriájába esik. Ez körülbelül 1850 db folyóiratot kínál számodra, amiből válogathatsz. A Springer esetében rendhagyó módon a teljes mértékben open access folyóiratok nem képezik részét a támogatásnak. A választható folyóiratpaletta mind előfizetéses modell, melyben extra költség felszámolásával lesznek nyíltan elérhetőek a publikációk. Tudományos körökben folyamatos vita tárgyát képezi ennek a módszernek az open accessre gyakorolt hatása, hiszen a hosszútávú cél a teljes körű nyílt hozzáférés, globális szinten.

Wiley

A Wiley is hasonló lehetőséget kínál a Debreceni Egyetem szerzői számára a publikálásban, viszont náluk nem csak a hibrid folyóiratokban jár a támogatás. A Wiley kiadó is számos folyóirattal rendelkezik, ha teheted, válaszd a Wiley Open Accesseket!


Taylor&Francis

A harmadik kiadó, amellyel az EISZ leszerződött 2019-re a T&F. Ha levelező szerzőként DE affiliációval rendelkezel, nem kell közlési díjat fizetned, ha a kiadó folyóirataiban szeretnél cikket megjelentetni.

#4 MDPI

Tudtad, hogy az MDPI kiadó folyóirataiban 10% kedvezménnyel publikálhatsz? A DE egyike annak az 556 intézménynek, melyek szerepelnek az úgynevezett intézményi open access programban (IOAP). Válaszd ki a kéziratod beküldésénél a Debreceni Egyetemet, és használd az intézményi e-mail címedet. Az MDPI-os kollégák ellenőrzik a jogosultságod, és érvényesítik a 10%-os kedvezményt a közlési díjból. Nem mellesleg, kérhetsz plusz 50% támogatást a publikációs díjból a DEENK-től a #1 pontban leírtak szerint.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, tedd fel kérdésed kommentben, vagy üzenj nekünk az openaire@lib.unideb.hu-n!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük