Kalauz a tudományos kommunikációban
Miért ne féljünk a DMP-től?

Miért ne féljünk a DMP-től?

2 perc olvasási idő

Manapság és várhatóan a jövőben is egyre több finanszírozó kéri arra a kutatókat, hogy kutatási pályázatuk részeként készítsenek el egy adatkezelési tervet (data management plan – DMP). Ez egy rövid, pár oldalas dokumentum, a következő adatokat tartalmazza.

3 fontos lépés

  1. Meg kell adni a pályázat azonosító adatait, ide tartozik a pályázat neve, azonosító száma, a szakmai felelőse és a pályázat időtartama.
  2. Ezt követően le kell írni azt, hogy kutatás során milyen adatok keletkeznek. Ezek lehetnek táblázatok, képek, szöveges anyagok, videók, labor jegyzőkönyvek, stb. Le kell írni azt, hogy mekkora mennyiségű adat keletkezik a kutatás során, illetve ezek tárolása hogyan lesz megoldva a jövőben, valamint azt is, hogy ki férhet hozzá az adatokhoz és meddig.
  3. Amennyiben személyes vagy szenzitív adatok kezelése zajlik a kutatás során, úgy a vonatkozó jogszabályok (pl. GDPR-rendelet) szerint kell eljárni. Az adatkezelési tervet a kutatás előrehaladása során érdemes aktualizálni, abban az esetben ha a kutatás során jelentős változások következnek be.

Lehetőségünk van online használható programokkal is elkészíteni az adatmenedzsment tervet. Ilyen program például a DMPonline, ami elérhető angol, német, francia és spanyol nyelven. Az ingyenes regisztráció után megadhatjuk a támogató szervezetet, és ha szerencsénk van, az adatbázisban már megtalálható a szervezet és így egy előre elkészített sablont használhatunk. Ha nem találjuk meg, egyedi formátumot készíthetünk. Minden a kutatás szempontjából fontos témát körbejárhatunk a program segítségével, így nem hagyunk ki semmit. A DCC munkatársai minden részhez mellékeltek egy rövid leírást, hogy ők mit gondolnak fontosnak megemlíteni az adott résznél. Ha elakadnánk, akkor próbálnak praktikus tanácsokkal segíteni. Miután elkészítettük az első változatot, akkor azt megoszthatjuk kollégáinkkal, akiknek szerkesztési jogot adhatunk, ezután lementhetjük a dokumentumot. Az elkészült változatot lehetőségünk van szerkeszteni, ezáltal naprakészen tarthatjuk az adatmenedzsment tervet.

Mint az a fentiekből látható, az adatkezelési terv elkészítése nem igényel sok időt, nem kell hozzá semmilyen előképzettség, viszont megfelelő kitöltése esetén a kutatási folyamat hatékonyabbá tehető és növelhető a láthatósága.

Neked volt már szerencséd adatkezelési tervet készíteni? Milyen akadályokba ütköztél?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük