Kalauz a tudományos kommunikációban
Elsevier update – újra elérhető a ScienceDirect és a Scopus

Elsevier update – újra elérhető a ScienceDirect és a Scopus

3 perc olvasási idő

Visszakerült az Elsevier térképére Magyarország, mivel 2019 júliusától ismét elérhetővé vált az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők számára a kiadó folyóirat-platformja, a ScienceDirect, a SciVal elemző eszköz, illetve a Scopus adatbázis.

Az előzmények

Az Instantscience első bejegyzése éppen a holland kiadóvállalat körül kialakult helyzettel foglalkozott. 2018-ban már számos európai, illetve egyes amerikai intézmények sem tudtak egyezségre jutni a kiadóval, mivel sem a szerződés típusában, sem az előfizetési díjban nem tudtak közös nevezőre jutni. Ezek után talán nem is volt olyan nagy meglepetés, hogy a magyar tárgyalóbizottság sem járt sikerrel, így 2019. január 11-étől nem biztosította tovább a kiadó a magyar kutatóközösség számára az adatbázisaihoz való hozzáférést.

A hozzáférés megszűnéséről kiadott hivatalos közlemény után az EISZ tájékoztatta a magyar intézményeket, hogy ez nem egy végleges állapot, újra tárgyalóasztalhoz fognak ülni a felek, amint az Elsevier változtat az üzletpolitikáján és hajlandó a read & publish opcióról tárgyalni.

A megállapodásról

Mint utólag kiderült, sikeresek voltak a tárgyalások és az EISZ, valamint az Elsevier közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg, hogy készek tető alá hozni egy új, innovatív pilotmegállapodást, amely egyszerre biztosítja a kutatási eredményekhez való hozzáférést és az open access publikálás lehetőségét.

A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők, így a Debreceni Egyetem, valamint a nagy magyar egyetemek polgárai is júliustól azonnali hozzáférést kapnak a kiadó adatbázisaihoz. A magyar kutatók ezáltal több, mint 2500 szakfolyóirat közel 16 millió, az Elsevier és a partnerei által megjelentetett tudományos cikkhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon, valamint a szerzők helyett a résztvevő intézmények fizetik a nyílt hozzáférésű közlemények közlési díjait a kiadó 1750 folyóiratában.

Hasonló szerződések

A mai trendeknek megfelelően, az EISZ számos kiadóval kötött read&publish szerződést, melyek keretein belül nem csak a hozzáférést biztosítják a résztvevő intézmények tudományos közösségei számára, de a publikálás is kedvezőbb. A Debreceni Egyetemnek jelenleg a Springer Nature és a Taylor & Francis kiadóval, valamint a Wiley-val van ilyen megállapodása. Erről bővebben egy korábban megjelent blogbejegyzésben olvashatsz.

Téged meglepett, hogy már idén visszakaptuk a hozzáférést az Elsevier tartalmaihoz? Esetleg hiányoztak a kiadó szolgáltatásai ebben a néhány hónapban? Oszd meg velünk!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük