Kalauz a tudományos kommunikációban
Geo-specifikus hozzáférés, mint új open access modell

Geo-specifikus hozzáférés, mint új open access modell

3 perc olvasási idő

Köztudott, hogy az egyes nemzetek nyílt hozzáférésre vonatkozó irányelvei messze nem egységesek. Ez számos akadályt állít az open access célok európai szintű elérésének útjába. A helyalapú hozzáférési korlátozás ideiglenes megoldást jelenthet ezekre a problémákra – vélekedik az Európai Bizottság egyik szakértője.

Azokban az országokban, ahol még nem zárkóztak fel a modern, nyílt hozzáférésre vonatkozó irányelvekhez, a helyalapú korlátozás kiváló ösztönző lehetne az open access térnyerésében. Az ilyen országokban az open access folyóiratcikkekhez való hozzáférés korlátozása lenne az ígéretes eszköz a motivációra.

Jean-Claude Burgelman, az Európai Bizottság open access követe szerint a nyílt hozzáférés ellen szóló legerősebb érv általában az, hogy a kiadók Európában javarészt nyitottak és együttműködőek, azonban a világ egyes részein nem ennyire elkötelezettek. A nyílt hozzáférés és a Plan S törekvései miatt bárhonnan elérhetőek a tudományos cikkek, azokból az országokból is ingyenesen olvashatóak, ahol nincsenek az európaihoz hasonló tervek a tudományra vonatkozóan.

Designed by Freepik

A helyalapú korlátozást olyan nagy vállalatok is alkalmazzák, mint az Amazon. Különböző áron vásárolható meg egy termék, az USA-ból, az Egyesült Királyságból és Magyarországról. Dr. Burgelman szerint hasonló eljárás bevezethető volna a tudományos folyóiratcikkekre is.

Megkérdőjelezhető az open access létjogosultsága, ha a világ egyes pontjain nem biztosított a hozzáférés. Burgelman úgy véli, nem elvárható, hogy minden ország egyszerre térjen át a nyílt hozzáférésre. A geo-specifikus hozzáférési modellre azonban ő is csak ideiglenes megoldásként tekint. Nemzetenként változik az összeg, amit tudományos publikációkhoz való hozzáférésre kell elköltenünk. Különböző publikációs és hozzáférési modelleket ismerünk és alkalmazunk a tudományos kommunikációban, a geo-specifikus csupán egy lenne a sok közül, amely ugyanakkor nem térne el radikálisan a többitől.

Burgelman arra számít, hogy a korlátozás bevezetése lenne az a motivációs erő, melynek hatására azok is előállnának saját OA kezdeményezéssel, akik eddig még nem tették meg. Sajnos jelenleg nincs olyan felület, amely alkalmas volna globális párbeszéd kialakítására a Plan S-hez hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban. Az open access céljait csak alulról fölfelé építkező megközelítésből lehet valóra váltani – jelentette ki az Európai Bizottság szakértője.

Ha tényleg a globális hozzáférés biztosítása a célunk, kreatív megoldásokban kell gondolkodnunk. Csak remélni tudom, hogy 2030-ra a tudományos közleményekhez való hozzáférés a legelenyészőbb problémát jelenti majd. Továbbá a Plan S már csak az emlékeinkben fog élni, helyette inkább tudományos rendszerekről beszélhetünk, ami sokkal közvetlenebb és együttműködésre alkalmas lehetőségeket biztosít majd a tudománynak, mint ma.

Jean-Claude Burgelman, Európai Bizottság

Mit gondolsz? Beilleszthető a geo-specifikus modell napjaink open access törekvéseibe?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük