Kalauz a tudományos kommunikációban
Történészek szólaltak meg a “Plan S” kapcsán

Történészek szólaltak meg a “Plan S” kapcsán

3 perc olvasási idő
A kutatási eredményekhez való hozzáférés és a nyílt tudomány kérdése a bölcsészek körében is régóta terítéken van. Októberben a Royal Historical Society (RHS) megjelentetett egy úgynevezett “útmutató dokumentumot“, amelyben a Plan S-re és a történelmi folyóiratok aktuális helyzetére reagál.

A jelentés célja, hogy segítse a történelem és a tágabb értelemben vett humán és társadalomtudományi terület érdekelt feleit abban, hogy megértsék és megismerjék a tudományos folyóiratok nyílt hozzáférésű szabályrendszerét. A dokumentummal az RHS igyekszik hozzájárulni a United Kingdom Research & Innovation (UKRI) hamarosan induló pályázatával kapcsolatos konzultációhoz, amely válasz az UKRI tagságára a cOAlition S-ben.

Az RHS jelentése megmagyarázza a Plan S és a Coalition S mibenlétét és azt, hogy miért fontosak a bölcsészettudományok kutatói és a tudományterület további érdekeltjei számára. A dokumentumban valós példák felsorakoztatásával vizsgálják a Plan S lehetséges hatásait. A mérések alapja egy nyáron készített kérdőív eredményei, amely több mint 100 folyóirat válaszait gyűjtötte össze, nem csak Nagy-Britanniából. Továbbá a jelentésben a DOAJ adatait is használták a történelmi témájú open access publikációk mennyiségének felmérésére.

Ami kiderült

A jelentésből világosan látszik, hogy a történelmi témájú szakmailag lektorált tudományos folyóiratok legtöbbje Spanyolországban, Portugáliában és Latin-Amerikában képviselteti magát. Ugyanakkor ezek a folyóiratok egyelőre nem készültek fel a Plan S implementálására. Úgy is fogalmazhatunk, hogy történészként jelenleg igencsak nehéz dolga lesz a kutatónak, ha Plan S-compliant folyóiratot szeretne találni, amelyben eredményeit közzéteheti.

A terület folyóiratainak szerkesztőbizottságai küzdenek azért, hogy megfeleljenek az bonyolult technikai követelményeknek, melyeket a Plan S hozott. A jelentésből kiderül, hogy jelenleg nagyon kevés történelmi folyóirat képes eleget tenni a Plan S előírásainak. Emellett kérdést szenved az is, hogy képesek lesznek-e fenntartani, vagy esetleg javítani a peer review minőségén. Félő, hogy egyes társaságok képtelenek lesznek finanszírozni a tevékenységüket, ezért fel kell hagyniuk a folyóiratkiadással.

A dokumentum alapján a történelmi folyóiratok Plan S-kompatibilitása egyelőre jól láthatóan kevéssé kiforrott, azonban az ilyen közös gondolkozások és nyilvános állásfoglalások visznek egy területet előre a fejlődésben. Az útmutató részletes javaslatokat tartalmaz fiatal kutatók, folyóiratok szerkesztői és szerkesztőbizottságok, kutatóintézetek és finanszírozók számára is.

A teljes jelentés innen tölthető le. Érdemes vetni rá egy pillantást!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük