Kalauz a tudományos kommunikációban
Projektmenedzsment szoftverek tudósoknak

Projektmenedzsment szoftverek tudósoknak

3 perc olvasási idő
Trello? Jira? Asana? GitHub? ZenHub? Ismered őket? Használod?

A kutatási projektek gyakran extrém komplexitással bírnak, időigényes és bonyolult követni a kutatásban dolgozó csoport feladatait és azok állapotát. A projektmenedzsment szoftverek használata különösen hasznos lehet, ha egyszerre több projekten dolgozol. A feladatkövető rendszerektől elvárható, hogy könnyedén lehessen velük dolgozni, ne kelljen több időt töltenünk a projektmenedzsment szoftverrel, mint magával a kutatási projekttel.

Vegyünk egy példát!

2019 januárjában a NASA bejelentette, hogy a TESS projektjük (Transiting Exoplanet Survey Satellite, azaz a csillaga előtt átvonuló exobolygókat felmérő műhold) felfedezett egy bolygót, melynek átmérője háromszor akkora, mint a Földé. Mi köze ennek a projektmenedzsmenthez? Az űrszonda felügyelését végző öt egyetemből álló konzorcium a Trello alkalmazást használta arra, hogy megosszák egymás között az exobolygókat kereső projekt feladatait. A csapat választása azért esett a Trellóra, mert a szoftver információrendezési technikája pont az elvárásoknak megfelelő volt a projekt kapcsán.

Mit használnak a kutatók?

Népszerű projektmenedzsment szoftverek a Trello mellett például a Jira, az Asana és a GitHub is. Ezek a szoftverek szerencsére túlmutatnak a szimpla to-do listák eszköztárán, segítenek a projektet teljes egészében átlátni. Lehetőséget adnak feladatok hozzáadására, határidők meghatározására, sőt még jegyzeteket is meg tud osztani egymással a csoport. Az ilyen feladatkövető alkalmazások megfelelő használatával a projekten dolgozók munkája hatékonyabbá tehető, kevésbé jellemző a feladatokról való megfeledkezés vagy a dupla munka. A projektmenedzsment szoftverek röviden tehát arra valók, hogy a projekthez kapcsolódó apró részleteket szorosan hozzákapcsolják a projekt magas szintű céljaihoz.

Valami szakmaspecifikus

Az adattudományi területen például sajnos a hagyományos projektmenedzsment szoftverek nem teljesítenek megfelelően, bár hasonló elveket alkalmaznak az itt használt szoftverek is. Az adattudomány területén olyan szakmaspecifikus folyamatok vannak jelen, amelyek nyomon követésére speciális eszköztárral rendelkező projektmenedzsment szoftverekre van szükség.

A terület nyilvánvalóan egy folyamatosan fejlődő tudományág, még nem teljesen forrta ki magát a leghatékonyabban működő metodológia az ilyen projektekben. Egy szakmaspecifikus blog, a Towards Data Science számos projektmenedzsment szoftvert ajánl adattudósoknak, figyelembe véve a különböző megközelítések közötti eltérést.

Te milyen szoftvereket használsz projektjeid nyomon követésére?


Források:

Four tools that help researchers working in collaborations to see the big picture

What Project Management Tools to Use for Data Science Projects

Mutasd meg másoknak is:

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük