Kalauz a tudományos kommunikációban
Segítség! Milyen folyóiratot válasszak?

Segítség! Milyen folyóiratot válasszak?

2 perc olvasási idő

A megfelelő folyóirat kiválasztása a kutatási eredményeink publikálására igazi kihívást jelenthet, még akkor is, ha már tapasztaltak vagyunk ezen a területen. Szerencsére a legtöbb nagy kiadónak van elérhető folyóirat-keresője, amelyek néhány kérdés megválaszolásával vagy az absztrakt beillesztésével kilistázzák azokat a folyóiratokat, amelyek alkalmasak lehetnek a közlemény megjelentetésére.

Azonban nagy mértékben lekorlátozza a keresésünket, ha a Journal Findert csak egy-egy kiadó folyóirat-portfólióját illetően tudjuk használni. Sokszor lenne szükség egy olyan keresőre, ami egyszerűen használható és multidiszciplináris. Nem mellesleg jó lenne néha csak open access folyóiratokban gondolkodni, amelyek megbízhatók.

Mentőöv, ha elakadtál

Ha tényleg fogalmad sincs merre indulj el, próbáld ki az Open Journal Matchert. A weboldal segítségével megtalálhatod a kutatásodhoz leginkább illeszkedő open access folyóiratot. Az adatbázis a DOAJ-ban indexelt folyóiratok között keres.

Az Open Journal Matcher összehasonlítja az általad beillesztett angol nyelvű absztraktot a DOAJ-ban indexelt absztraktokkal és megmutatja a top 5 folyóiratot, amely legjobban passzol a cikked témájához.

A fejlesztők célja az Open Journal Matcher megalkotásával kifejezetten az volt, hogy létrehozzanak egy olyan eszközt, amely interdiszciplináris és open access találatokkal segít a szerzőknek kiválasztani a megfelelő folyóiratot közleményeik megjelentetésére. Szintén előnyös, hogy a szoftver open source.

A szoftver hátteréről

Az Open Journal Matcher Mark Eaton nevéhez kötődik, az ötlet a City University of New York falain belül született meg. A projektet a Google Cloud Platform Credit alap is támogatta.

Természetesen nincs rá garancia, hogy a fenti szoftver segítségével találod meg a legmegfelelőbb folyóiratot, ahová beküldheted a cikked. De ha tényleg elakadtál, nem tudod hol keresgélj, remek kiindulási pont lehet.

Ismersz hasonló szoftvereket, amelyek segíthetnek folyóiratot választani?


Forrás: Open Journal Matcher

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük