Kalauz a tudományos kommunikációban
Hogyan értsünk szót a folyóirat szerkesztőjével?

Hogyan értsünk szót a folyóirat szerkesztőjével?

5 perc olvasási idő

A szerkesztők mindennapi munkájának szerves része a szerzőkkel való folyamatos kontaktálás. Ebben a cikkünkben megosztunk veled néhány olyan praktikus tippet, tanácsot, amelyet a folyóirat szerkesztőjével való kapcsolattartás során kitűnően hasznosíthatsz.

Előzetes kapcsolatfelvétel a folyóirat szerkesztőjével

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő folyóiratot a tanulmányod publikálására, akkor az első fontos lépést már meg is tetted annak érdekében, hogy az eredményed elérje a megfelelő célközönséget. Amikor először lépsz kapcsolatba a kiszemelt folyóirat szerkesztőjével, akkor választ kaphatsz olyan gyakorlati kérdéseidre mint pl. a kézirat benyújtásának menete, a szakmai bírálat folyamata, a közlésre elfogadott cikk publikálási ütemterve.

Néhány tipp, mielőtt felveszed a kapcsolatot:

  • figyelmesen olvasd el a folyóirat honlapján található “Information for Authors” bejegyzést
  • adj címet a munkádnak és készítsd el az absztrakt vázlatát 
  • gondold végig, miért pont az adott folyóiratra esett a választásod (jó benyomást teszel a szerkesztőre, ha ezeket neki is elmondod)
  • készíts egy listát a kérdéseiddel 
  • tüntesd fel a munkád címet is az e-mailed tárgyában – Pl. Kézirat: Molekulák polaritása – gondolj bele, milyen nehéz nyomon követni több tucat levelet, melynek tárgy mezőjében csak a “kézirat” szó szerepel 
  • küldj egy rövid, lényegretörő e-mailt

A szerkesztő elutasíthatja azt a kéziratot, amelynek témája vagy típusa nem illeszkedik a folyóirat profiljához. Az absztrakt alapján a szerkesztő jelzi, ha tartalmilag hiányosnak érzi, vagy valamilyen korrekciót igényel (pl. az adatok újbóli elemzése alternatív megközelítéssel) mielőtt benyújtásra elfogadja.

Kísérőlevél

Ha a kéziratod benyújtásra elfogadott, akkor a következő lépés a kísérőlevél megírása. 

A kísérőlevél egyfajta “marketing” a kéziratodnak, amelyben ki tudod emelni a lényegi tudnivalókat. Kit illet ez a feladat? Természetesen a levelező szerzőt.

Javasolt az alábbi elemeket tartalmaznia:

  • pár sor a kutatásodról: mutasd be a munkádat röviden és ismertesd miért illeszkedik a cikked a folyóirat témájához.
  • első vagy másod közlés?: megjelent-e a cikked más fórumokon is, amennyiben igen, akkor add meg annak részleteit 
  • Átfedés: ha a közleményed, kutatási adatokról tudósít, akkor gyűjtsd egy csokorba azokat a releváns publikált cikkeket, amelyek nyomtatási vagy lektorálási fázisban vannak és azonos adathalmazt vagy részhalmazt alkalmaznak.
  • Szerzőség: igazold, hogy minden szerző megfelel a szerzőség kritériumainak, átnézte a cikk végleges változatát és egyetértett a szerzők neveinek sorrendjével. Csatold a társszerzők hozzájárulását. 
  • Összeférhetetlenség: minden társszerzőnek külön nyilatkozni kell az összeférhetetlenséggel kapcsolatban a kiadó folyamata szerint. 
  • Copyright: határozd meg a szerzői jog által védett információk listáját (táblázatok, ábrák, videók). Nevezd meg a szerzői jog tulajdonosát és adj írásos engedélyt a munkád újrafelhasználására. 
  • Kutatási etika: nyilatkozz a kutatási etika szabályainak és eljárásainak betartásáról, beleértve az etikai bizottság protokolljának jóváhagyását, amelyet a kísérőlevélben és a borító oldalon kell elhelyezni vagy a szövegnek kell tartalmaznia.(kiadótól függ)
  • Klinikai vizsgálatok nyilvántartása: ha tanulmány klinikai eredményeken alapul, akkor szükséges a jegyzőköny, a regisztrációs szám és az első kísérleti alany felvételének dátuma.
  • Szakmai bíráló személye: ha van olyan szakmai bíráló, aki megítélésed szerint nem tudja elfogulatlanul értékelni a munkád, ez esetben kérheted, hogy ne ő legyen az értékelőd. Kérésedet nem kötelező indokolnod. Amennyiben a folyóirat szabályzata megengedi javasolhatsz bírálót természetesen olyat, akivel nem vagy az összeférhetetlen.
  • Elérhetőség: a levelező szerző e-mail és telefonszámát ajánlott megadni illetve jelezni ha valamilyen oknál fogva a peer review alatt nem leszel elérhető.

Válasz a szerkesztő és az értékelők észrevételeire

A szerzők feladata, hogy a peer review során kapott észrevételeket, gondosan regisztrálják, a kérések és a válaszok gördülékeny nyomonkövetése céljából. Amennyiben a szerzők nem tartják indokoltnak a kért változtatást pl. a szövegre, képre, ábrára vonatkozólag, akkor érvelhetnek a saját álláspontjuk mellett. Az elfogadott kézirat egy úgynevezett “rebuttal letter” és/vagy táblázat kíséretében kerül vissza a szerzőkhöz, amely tartalmazza az összes módosítást, megjegyzéseket.

Tudtad? A szerkesztők előszeretettel olvassák a “Válaszok az értékelőknek” című dokumentumot hogy meggyőződjenek a módosítások pontosságáról és indokoltságáról. 

Szerkesztői döntés fellebbezése

Talán a legnagyobb kihívást a visszautasított kézirat fellebbezése jelenti. Előfordul, hogy az értékelők megjegyzései irrelevánsak, és a szerkesztő döntése is megkérdőjelezhető, de ez önmagában még nem indokolja a fellebbezést.

Amikor visszautasításról szóló levelet kapsz…

Jó tanács: soha ne válaszolj azonnal a levélre. Hagyj időt magadnak, hogy nyugodtan átgondold. Mielőtt fellebbeznél, nézd át a folyóirat politikáját a szerkesztői döntés fellebbezését illetően majd olvasd el még egyszer az értékelők hozzászólásait és a határozat indokolását. Az az értékelés, ami pontatlanságon, hibákon alapszik kétségkívül fellebbezésért kiált.

Útravaló

A szerkesztővel való levelezés a publikálási folyamat meghatározó része. A gondosan megírt, udvarias, tisztelettudó levelek megkönnyítik azt az utat, amelyet a cikked publikálásáig be kell járnod.

Használd ki a lehetőséget, hogy kommunikálj a szerkesztővel, hogyha kérdéssel fordul hozzád!


Forrás: How to communicate with the journal editor

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük