Kalauz a tudományos kommunikációban
Mit ad egy tudományos folyóirat a XXI. században?

Mit ad egy tudományos folyóirat a XXI. században?

4 perc olvasási idő

Tudtad, hogy az első tudományos publikáció 1665-ben, több mint 350 évvel ezelőtt látott napvilágot? Hihetetlen, hogy ma, a 21. században, az internet és a social media korában egy olyan módszert használunk tudományos közlemények megosztására, amelynek gyökerei ilyen régre nyúlnak vissza. Mi is pontosan a folyóirat szerepe napjainkban? Cikkünkben többek között erre a kérdésre is választ találsz.

4 + 1 alappillér

Meglepő, hogy a tudományos folyóiratok működésében nem történt számottevő változás az első megjelenésük óta. A The Royal Society kiadó első száma, a Philosophical Transactions a világ első és jelenleg is működő tudományos folyóirata, melynek ötletgazdái Henry Oldenburg és Robert Hooke. Ők voltak azok, akik már 1665-ben felismerték azt a négy alapfeltételt, amit egy folyóiratnak teljesíteni kell annak érdekében, hogy mind a szerző, mind az olvasó elégedett legyen.

  1. a szerzői jog nyilvántartásba vétele – szerzők elismerést  szeretnének kapni a felfedezéseikről
  2. igazolás – a szakmai bírálat (peer review) elengedhetetlen, muszáj meggyőződni arról, hogy a kutatás megfelelően zajlott. Az olvasók nem kételkedhetnek abban, amit olvasnak, a szerzők pedig abban, hogy az álláspontjuk elfogadott, alátámasztható, megismételhető és hiteles. 
  3. disszemináció – a szerzőknek a megfelelő közönség elérése a fontos, míg az olvasóknak hozzáférés megléte
  4. archiválás – a közlemények és a kutatási adatok hosszú távú megőrzése nem csupán a szerzőknek és az olvasóknak, de a tudomány teljes egészét tekintve jelentős

A tudományos kommunikáció fejlődésével az alábbi funkcióval bővült Oldenburg listája:

5. navigáció – a folyóirat weboldalát olyan könnyen kezelhető, jól kiépített rendszerré kell fejleszteni, hogy az olvasók egyszerűen el tudják érni a kívánt cikket

Valami változik, valami örök

Az online elérhető folyóiratok megjelenésével jelentősen redukálódott az előállítási és szállítási költség, de a minőség ellenőrzés díjszabása – mint a peer review és a szerkesztői kezelési költség – változatlan maradt. Az elektronikus folyóiratok egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősen kevesebb a cikk benyújtásától a publikálásáig eltelt idő, a szerzők nem kis örömére.

A kiadók egyre bátrabban kísérleteznek olyan szolgáltatások hozzáadásával, amelyek a folyóiratok open access gyakorlata köré épülnek. Ezek a következők:

  • közösségi háló és fájl-megosztó szolgáltatások kutatók számára
  • pre-print szerverek (a pre-printekről bővebben itt olvashatsz)
  • közzététel utáni értékelés/lektorálás – open peer review
  • adatmegosztás
  • szöveg-és adatbányászat
  • mobil hozzáférés és applikációk

A nemzetközi piac

A tudományos karrier elengedhetetlen kelléke az ambíció, nemzetközi szinten megmutatni a tudományos felfedezéseket pedig komoly elkötelezettség. A csupán online működő folyóiratok is képesek arra, hogy fokozza a szerző hitelességét. A nemzetközi folyóiratokban való megjelenés lehetőséget ad a kutatónak arra, hogy más országok kreatív tudományos munkáiban merüljön el.

A nemzetközi folyóiratba csak makulátlan angolsággal illik kéziratot beküldeni, középszerű nyelvhasználat esetén nem valószínű, hogy a választott folyóirat közölni fogja a cikkünket. Ez nem jelenti azt, hogy kimértnek és tárgyilagosnak kell lenni, bátran alkalmazhatunk provokatív stílust a megfogalmazásban, amennyiben a tartalom ezt lehetővé teszi. Törekedjünk a közérthetőségre, de ne használjunk konyhanyelvet. Meg kell találni azt az arany középutat, melynek eredményeképp a cikk érthető lesz a tudósnak a nem-tudósoknak is.

A folyóirat, ami összeköt

Ha egy kutatási projekt színvonalas folyóiratban jelenik meg, akkor az nem csak a szerzőnek jelent előnyt, de azon intézmény is profitál belőle, ahol a kutató dolgozik.

A publikálási folyamat gondoskodik a kutatás disszeminációjáról, melynek eredményeként az adott tudományterületen eljut az információ a szakmabeliekhez. Ily módon értesülnek a hozzájuk közel álló terület új felfedezéseiről, így jutnak előrébb a tudományban és annak alkalmazásában. 


Források:
What are Journals for?
Why publication in an academic journal matters
Benefits of publishing in international journals

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük