Kalauz a tudományos kommunikációban
Így írj disszertációt hatékonyan!

Így írj disszertációt hatékonyan!

4 perc olvasási idő
Disszertációírás. Egy szó, amitől a PhD hallgatók többségének még a gyomra is összeszorul, ha meghallja. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk neked néhány olyan jól bevált stratégiát, tippet, melynek segítségével produktívabb tudsz lenni a doktori értekezésed megírásában.

1. Priorizálj és tervezz!

A legjobb, ha az elején néhány pontban meghatározod a dolgozatod vázaként szolgáló legfontosabb lépéseket. Ezekre tekinthetsz úgy is, mint a turistautat jelző kék nyilakra, melyek követése elvezetnek a célodig. Egy-egy részfeladat összetettsége alapján határidőket tudsz magadnak felállítani. 

Ahelyett, hogy a “következő fejezet” megírásában gondolkodsz, törekedj inkább arra, hogy konkrét lépéseket rendelj hozzá egy-egy feladathoz. Pl. mielőtt neki leselkedsz a kapott adatok elemzésének, gondolatban készíts egy tervet, arról, hogy milyen metódus alapján fogsz haladni.

2. Válaszd az arany középutat!

  • Amikor leülsz dolgozni, határozd meg, mit szeretnél elérni a nap végére. Ne ess túlzásba! Elég ha 3 feladatot megjelölsz.
  • Egyszerre egy dologra fókuszálj, így nem lesz olyan érzésed, hogy semmire sem haladsz.
  • A Goldilocks Approach to Productivity egy olyan gyakorlat, melynek alapkoncepciója a “se nem túl sok, se nem túl kevés” attitűd. Ennek az elvnek a segítségével a teendőidet az aznapi idődhöz/energiádhoz mérten tudod alakítani. 

3. Koncentrálj!

  • A pomodoro egy kiváló időmenedzsment technika, ami abban segít, hogy a lehető legjobban kihasználd a munkára fordított idődet. A módszer abból áll, hogy 25 percig kizárólag a feladatodra figyelsz, nincs chat, telefon, facebook, “főzökmáregykávét” stb, majd tartasz 5 perc szünetet, aztán újra dolgozol 25 percet, és így tovább. A szünet betartása épp annyira fontos, mint a fókuszált munka fenntartása. Kutatások igazolják, hogy 25 perc elég hosszú idő arra, hogy értékelhető dolgot végezzünk, azonban nem túl hosszú, hogy a figyelmünk elkalandozzon. A 25 perces időkeret nincs kőbe vésve, természetesen növelheted annak megfelelően, hogy mennyi ideig tudsz koncentrált maradni.  A pomodoro-ról bővebben itt olvashatsz.
  • Kooperáció. A társaiddal való közös munka kiváló motiváló erővel bír, hiszen (ha kellőképpen komolyan veszitek a feladatot) a másik állhatatos munkabírása ösztönzően hat rád. 
  • El a kütyükkel! Tartsd távol magad a telefonodtól és minden egyéb “nyomkodnivaló” eszköztől, ami elvonhatja a figyelmedet. Amit nem látsz, az nem fáj!

4. Válts az “elég jó” attitűdre! 

  • Írj magadnak és a témavezetődnek rövid megjegyzéseket mint pl. “ez a kifejezés nem jut eszembe, később utánanézek.” vagy “tudom, hogy alaposabban utána kell járjak ennek a történelmi eseménynek. Szakítok rá időt e fejezet befejeztével.” Ezzel a módszerrel meg tudod osztani a témavezetőddel a vázlatod, vagyis hogy nagy vonalakban mire gondoltál, miközben látja azt is, hogy melyek azok a részek, amelyeken még dolgoznod kell. 
  • Ahelyett, hogy azonnal részletekbe menően beleásod magad a szakirodalom átnézésébe, konzultálj a témavezetőddel, hogy milyen elvárásai, preferenciái  vannak. Lehet, hogy megelégszik csak 1-2 példával, így értekes munkaórát spórolhatsz meg magadnak. 
  • A vizsgamunkád előrehaladásánk mércéje ne csak a megírt oldalak száma legyen, hanem értékeld azokat a “láthatatlan” munkafolyamatokat is, mint az ötletgyűjtés, vázlatírás, átdolgozás.

5. Figyelj magadra és a kapcsolataidra!

  • Kisebb szünetek, sok folyadék, rövid séta. Ezeket a jó tanácsokat nem lehet eleget ismételni. 
  • Legyen egy fix kezdési és befejezési ideje a munkádnak, így jut idő a családodra, barátaidra is.
  • Ha úgy érzed, hogy fáj a fejed, szemed vagy “lezsibbadt az agyad”, lelkifurdalás nélkül engedj meg magadnak egy hosszabb szünetet, sőt kiveheted a nap hátralevő részét is! 
  • Miután sokáig feszített munkatempóban dolgoztál egy adott feladat megoldásán, jutalmazd meg magad azzal, hogy egy teljes hétvégét a disszertációd nélkül töltesz.
Photo by Duy Pham on Unsplash
Források:
Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük