Kalauz a tudományos kommunikációban
Kiemelkedő eredmények a nyílt hozzáférésű publikálásban

Kiemelkedő eredmények a nyílt hozzáférésű publikálásban

2 perc olvasási idő

Az open access publikálás most először látszik fölénybe kerülni a hagyományos előfizetéses modellel szemben.

Blogunk egyik fókusztémája a nyílt kutatás, igyekszünk nyomon követni a nyílt hozzáférés és a nyílt adatok trendjeit. Az Open Access és az Open Data változásai az elmúlt években csaknem teljes egészében megreformálták a nyílt kutatást. Az utóbbi időben világosan megfigyelhető volt, ahogy a nyílt kutatás jellegzetességei egyre inkább kirajzolódtak és nemcsak az alaptudományok területén, de alapvetően a kutatás egészébe beépült.

Ezért hiánypótló a nyílt kutatás

A nyílt kutatás megjelenése és bevezetése két alapvető okra vezethető vissza. Az egyik a kutatás és az adatok közötti kapcsolat változása. Az adatok egyre elérhetőbbé váltak, méretüket tekintve pedig egyre nagyobb adathalmazok jöttek létre a kutatások során. A kutatási eredmények kommunikációja emiatt változásért kiáltott.

A másik ok a már rég fennálló igény az állami és a magánszektorban működő intézmények átláthatóságára. A változás lassú és nehézkes, több mint két évtizedbe telt, hogy látható eredménye legyen.

Egy 2019-es vizsgálat alátámasztja, hogy a kultúraváltás igenis hosszú időt vesz igénybe amellett, hogy rendszeresen megújuló kezdeményezésekkel kell aktívan mozgásban tartani. A vizsgálat eredményei szerint az olyan területeken, ahol ezek a kezdeményezések nem voltak aktívak, a változás nem, vagy nagyon lassan következett be az olyan területekhez képest, ahol folyamatos új kezdeményezésekkel igyekeztek a változást előremozdítani. A vizsgálathoz az adatokat a Dimensions Projekt és az Unpaywall szolgáltatta.

A Dimensions kutatása szerint az elmúlt években az open access közlemények egyre nagyobb számban jelentek meg, főleg Kínában, Németországban és az Egyesült Királyságban.

2020-ban azonban fordulóponthoz értünk, a nyílt hozzáférésű közlemények száma meghaladta a tradícionális előfizetéses modell szerint megjelent tudományos cikkek számát.


A Dimensions projektről itt olvashatsz bővebben: Dimensions
A bejegyzés forrásául szolgáló blogbejegyzést pedig itt.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük