Kalauz a tudományos kommunikációban
Plan S: Open Access kezdeményezés, amely felkavarja az állóvizet a tudományos publikálás háza táján

Plan S: Open Access kezdeményezés, amely felkavarja az állóvizet a tudományos publikálás háza táján

7 perc olvasási idő

Az előfizetéses folyóiratokról open accessre történő átállás idén hivatalosan is elkezdődött. Hogy milyen lépések vezettek idáig, azt a mai írásunkból megtudhatod.

2018-ban egy befolyásos kutatásfinanszírozói csoport merész elképzelést jelentett be: az általuk finanszírozott kutatóknak lektorált, de nem előfizetéses folyóiratokban kell közölni a cikkeiket. A Plan S kezdeményezés óriási felzúdulást váltott ki, mivel ez a koncepció az előfizetéses üzleti modell megszűnését jelenti – így számos tudományos publikáció sorsa kerül veszélybe. Az átállást eredetileg 2020-ra tervezték, de módosítani kellett rajta, csak úgy, mint a terv részletein. Számos irányelv kidolgozása után, végül 2021-ben vette kezdetét az új program, amelyhez 25 kutatásfinanszírozó csatlakozott. Olyanok, mint a Science Europe, FWF, Academy of Finland, stb.

Az első közlemények megjelenése után a Plan S támogatói így nyilatkoztak: “ez az Open Science felé vezető út kezdete”. Ennek ellenére a kutatásfinanszírozók többsége még nem írta alá, és a tervről folytatott tárgyalások során véleménykülönbségek adódtak. Mit is jelent a kezdeményezés a kutatók és a folyóiratok számára? Melyek a leghangsúlyosabb problémák?

Mit javasolnak a Plan S finanszírozói a kutatóknak?

A  Plan S-t a cOalition S is támogatja – olyan kutatásfinanszírozói csoport, amelyek zömében európai nemzeti kuatásfinanszírozó ügynökségeket, illetve a világ legbefolyásosabb magán orvosbiológiai finanszírozóit foglalják magukba, mint pl. az amerikai Bill & Melinda Gates Foundation, a Howard Hughes Medical Institute, vagy a londoni központú Wellcome. Ezen kutatásfinanszírozókhoz kb. évi 200 000 cikk publikációja kapcsolódik, amely 5%-át jelenti az éves tudományos kibocsátásnak globálisan. Ugyanakkor ez a szám a legtöbbet idézett folyóiratcikkek 12%-át teszi ki a Clarivate Analytics cég adatai alapján. 

Azok a kutatók, akik ilyen finanszírozási feltételekkel publikálnak, vállalják azt, hogy azonnal ingyen elérhetővé válnak az eredményeik, tehát bárki szabadon letöltheti, újrafelhasználhatja vagy újrapublikálhatja a munkájukat. A kutatók open access tehetik közzé a tudományos közleményüket egy általuk választott folyóiratban, vagy a kéziratuk elfogadott, lektorált változatát egy megfelelő repozitóriumban. A cOAlition S által fejlesztett Journal Checker Tool segít a kutatóknak a Plan S irányelveinek megfelelő (vagy Plan S kompatibilis) folyóirat kiválasztásában. 

Ahány ház, annyi szokás 

A kutatásfinanszírozók maguk döntik el, hogy miként fogják alkalmazni a Plan S irányelveit. 

Wellcome és a Bill & Melinda Gates Foundation minden 2021. január elseje után megjelent kéziratra alkalmazza az OA politikát. De pl norvég, finn és holland kutatásfinanszírozók csak az olyan közleményekre, amelyek 2021-es kutatási pályázat eredményeként születtek. Az Egyesült Királyság nemzeti finanszírozója, a UK Research and Innovation még nem foglalt állást afelől, hogy mikor kezdi el alkalmazni az új politikát: felülvizsgálatra vár, amelyet legkésőbb ez év végéig teljesít.

A pénz itt is kulcsfontosságú. Sok folyóirat bevett szokása, hogy cikkenként fizetteti a publikációs díjakat. A legtöbb Plan S finanszírozó fedezni fogja ezeket a díjakat, de nem minden esetben. Az Európai Bizottság, a Plan S pártfogójaként csak a teljesen Open Access folyóiratokat fogja támogatni, a hibrid modellt nem. Más finanszírozók csak bizonyos típusú hibrid folyóiratban megjelenő OA publikálást fognak támogatni, és ezen politikát 2024-ben felülvizsgálják. 

Hogyan reagáltak erre a kiadók?

Az előfizetéses folyóiratok zöme igazodott az új koncepcióhoz, továbbra is együtt tudnak működni, azokkal a kutatókkal, akik érintettek a Plan S által. A legnagyobb gond a legnívósabb folyóiratok esetében jelentkezik, amelyek a kéziratok túlnyomó részét elutasítják, és a költségeiket az előfizetésekkel fedezik. Azzal érveltek, hogyha az OA modellre váltanak, akkor rendkívül magas díjat kellene felszámolniuk arra a néhány cikkre, amelyet közölnek. 

Végül ezeknek a folyóiratoknak a sorsa rendeződött. Mindegyik megtartotta az előfizetéses üzleti modelljét, de egyes kiadók új OA publikációs opciót vezetettek be, cikkenkénti díjjal. A legmagasabb díjat elkérő kiadók: Nature ->9500 EUR, Cell -> 8500 EUR. Egyéb folyóiratok mint a Science, The New England Journal of Medicine lehetővé teszi néhány Plan S által támogatott kutató számára (csak nekik!), hogy a lektorált kéziratukat online elérhetővé tegyék szabad licenc feltételek mellett, miközben a végleges verzió fizetős marad. Ezáltal a magas publikációs díjak megszűnnek, de az még kérdéses, hogy a folyóiratok képesek lesznek-e ilyen formában tovább működni, amennyiben a kutatásfinanszírozók többsége csatlakozik a Plan S-hez. 

Jövő évtől a kutatásfinanszírozók korlátozhatják azt, hogy mennyi pénzt fordítanak támogatásra. A cOAlition S úgy határozott, hogy 2022 júliusa után csak azok a kiadók jogosultak a támogatásukra, amelyeknél  az open access díjszabás összhangban van a szolgáltatással. Csak olyan open access publikációs költséget foganak finanszírozni, amely tisztességes és ésszerű.

Miért nem tehetik csak úgy szabadon elérhetővé a publikációikat a kutatók?

Ez a Plan S legvitatottabb kérdése. A jogmegőrzési stratgégia (rights retention strategy (RRS) keretében a Plan S finanszírozók arról tájékoztatták a szerzőket, hogy a támogatásuk egyik jogi feltétele, hogy a lektorált, elfogadott kéziratukat online közzétegyék szabad publikációs licensszel.

Ilyen módon a kutató publikálhat előfizetéses folyóiratban is, miközben eleget tesz a finanszírozója feltételének, úgy, ha az elfogadott kéziratát (post-print) azonnal nyíltan elérhetővé teszi. (A pre-print közzététele nem felel meg a Plan S követelményeinek.) Egyes kutatók már elkezdték használni az RRS szabályt amikor benyújtják a kéziratukat a folyóirathoz, ez a stratégia lehetővé teszi, hogy kutatók ne fizessenek OA közlési díjat, bár a cOAlition S véleménye szerint a végleges verzió OA publikálása a javasolt út. 

Számos folyóirat már előre bejelentette, hogy több időt vesz igénybe, mire online megjelenik a közlemény, vagy a cikket csak korlátozott licensszel tudják megosztani. De a cOAlition S szerint az RRS felülírja ezeket a feltételeket, és az egyetlen módja annak, hogy a folyóiratok megakadályozzák ezt, ha elutasítják azon kutatók kéziratát, akik erre hivatkoznak. 

Több mint 50 kiadó, köztük az Elsevier, a Wiley, és a Springer Nature februárban írásban nyilatkozott arról, hogy nem értenek egyet a jogmegőrzési stratégiával. Arra a kérdésre, hogy vajon automatikusan vissza fogják utasítani azon szerzők kéziratait, akik RRS-t használtak az Elsevier a februári nyilatkozatára hivatkozott. A Wiley és a Springer Nature határozott nemmel válaszoltak, de hozzátették, hogy amennyiben a kézirat átesett a szakmai lektoráláson, akkor arra fogják sarkallni a szerzőket, hogy open access jelentessék meg a kutatásukat. A Springer Nature szóvivője azzal egészítette ezt ki, hogy a szerzők kérhetik a kutatásfinanszírozójukat, hogy vállalják át az OA megjelentetés költségét, végül pedig a finanszírozó saját belátása szerint hoz döntést arról, hogy kedvezményt ad vagy lemond az OA publikációs díjról.

Április 8-án a Springer Nature egyik blog posztjában azt nyilatkozta, hogy ha a Plan S szerző továbbra is előfizetéses folyóiratban akar publikálni, akkor kötelezve lesz arra, hogy a közleménye csak bizonyos embargó idő lejárta után legyen elérhető. Egy Plan S szerző ennek nem tud megfelelni, anélkül, hogy megsértené  a kutatásfinanszírozói támogatási feltételeket – mondta Robert Kiley, a Plan S koordinátora és a Wellcome nyílt kutatási részleg vezetője. Robert Kiley még hozzatette, hogy ha a szerzők aláírják ezt a megállapodást, majd nyíltan megosztják a kéziratukat, akkor azzal kockáztatják a kiadóval kötött szerződésüket. 


Forrás: Nature

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük