Kalauz a tudományos kommunikációban
The TURING Way kézikönyv

The TURING Way kézikönyv

2 perc olvasási idő

Napjaink adatintenzív világában egyre több szó esik a kutatási adatok kezelésének fontosságáról, a tudományos munkák reprodukálhatóságáról és az ezekhez kapcsolódó kompetenciákról.

Az e heti blogposztban egy olyan gyűjteményt szeretnénk ajánlani az olvasóknak, amelyet olyan kutatóknak és adattudósoknak készítettek, akik nagy mennyiségű adatokkal dolgoznak, de azoknak is érdekes lehet, akik most ismerkednek ezzel a területtel.

A The Turing Way kézikönyv a The Alan Turing Institute két munkatársának koordinálásával jött létre. Maga a projekt azonban nagy hangsúlyt fektetett a tudományos közösség tapasztalataira és ajánlásaira. Így lett belőle egy nyílt kollaboráció, amelyet a közösség irányít.

A kézikönyv mögött megbúvó célok

Reprodukálható kutatásra van szükség ahhoz, hogy a tudományos munka megbízható legyen. A finanszírozók és a kiadók egyre inkább kezdik megkövetelni, hogy a publikációkhoz tartozó mögöttes adatok és az elemzéshez használt kódok hozzáférhetőek legyenek. A cél annak biztosítása, hogy minden eredmény függetlenül ellenőrizhető legyen, és a jövőben ezekre a munkákra alapozni lehessen.

A szerzők is tudják, hogy ezt néha könnyebb mondani, mint megtenni.

Ezért a következő öt fontos témában szeretnének segíteni a kutatók munkáját:

  • Guide for Reproducible Research
  • Guide for Project Design
  • Guide for Communication
  • Guide for Collaboration
  • Guide for Ethical Research

A kézikönyv megalkotói nem arra szánták ezt az útmutatót, hogy a kutatók az elejétől a végéig elolvassák. Érdemesebb kiragadni egy releváns témát, eszközt, vagy metódust, amire épp szükségünk van és bátran lehet használni a keresőmezőt is a guide-hoz.

Jó böngészést kívánunk: The Turing Way

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük