Kalauz a tudományos kommunikációban
General Index, a tudás szótára avagy térkép a tudáshoz

General Index, a tudás szótára avagy térkép a tudáshoz

2 perc olvasási idő

Több millió kutatás keletkezik évente, de a legnagyobb részükhöz való hozzáférés korlátozott. De van egy jó hírünk, ugyanis napvilágot látott egy olyan innovatív eszköz, amely segít nekünk abban, hogy több mint 100 millió tudományos közleménybe bepillanthassunk. Ezen bejegyzésünkből minden fontos információt megtudhatsz eme úttörő eszközről.

Pénzért tudást

Folyóiratok ezrei jelentetnek meg több millió tudományos kutatást évente. A többségük azonban “paywall” mögött hever, ami azt jelenti, hogy minimum 9 dollárt, de akár 30 dollárt (vagy még többet!) kell fizetnie annak, aki hozzáférést szeretne egy-egy cikkhez. Tekintve azt, hogy az alapos tájékozódáshoz nem elég egyetlen közlemény feldolgozása, így bizony mélyen zsebbe kell nyúlni a tudás megszerzéséért.

Hogyan segít a General Index?

Az említett problémák leküzdése érdekében, Carl Malamud amerikai technológus, és nonprofit alapítványának – a Public Resource – kitartó munkájának köszönhetően létrejött a General Index. Ez az ingyenesen használható új eszköz több mint 107 millió tudományos munkából tartalmaz kulcsszavakat és kifejezéseket, amely számszerűsítve 8,5 terrabájtnyi adatot jelent.

A General Index a fizetős cikkekhez való hozzáférést hivatott segíteni, ezen közleményekből tartalmaz kulcsszavakat. Ezalatt legfeljebb 5 szó hosszúságú mondatokat kell érteni, tehát nem a teljes szöveget kaphatjuk meg. Erre a korlátozásra azért volt szükség, hogy a projekt a törvényi előírásoknak is teljes mértékben megfeleljen. Gondoljunk csak bele, hogy több millió fizetős cikk feltöltése milyen súlyos jogsértésekkel járna.

Az alábbi 4 kategóriában lehet keresni:

  • kulcsszó (pl.specifikus növények, gének)
  • cikk címe
  • cikk szerzője
  • DOI

Carl Malamud, a General Index megálmodója ekképpen definiálta találmányát:

“Egy eszköz, amely a világ tudásának “hatalmas óceánjából” nyer ki adatot.”

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük