Kalauz a tudományos kommunikációban
Miért jó csapatban dolgozni?

Miért jó csapatban dolgozni?

2 perc olvasási idő
Kutatást végezni bizony közel sem egy magányos műfaj. Bár még mindig él az az elképzelés a köztudatban, hogy a kutatók egyedül munkálkodnak. Épp ellenkezőleg! A kutatás egyik – talán legfontosabb – alapköve a csapatmunka. Hogy milyen előnyökkel jár a csapatban folytatott munka? Olvass tovább és megtudod!

Elképzelés kontra valóság

A kutatót általában úgy képzeli el az utca embere, hogy hónapokig, de akár évekig is ül egy laboratóriumban vagy egy szobában, miközben valami világmegváltó projekten dolgozik, égnek álló hajjal küzd az elemekkel. Valahogy így:

A valóság persze merőben más. A kutatás egyik legjobb része éppen az, hogy kutatótársaiddal együtt, közösen hozhatsz létre olyan művet, amit előttetek még senki más. Megosztani egymással az ötleteidet, tapasztalataidat és együtt értéket alkotni, amellyel hozzájárulsz a tudományos közösség munkájához, valóban felbecsülhetetlen.

© auremar – Fotolia.com

Egységben az erő

Évente világszerte kb. 2,5 millió kutatás lát napvilágot. Ez elképesztően sok időt, energiát és persze pénzt jelent. Egy biztos, ennyi tudományos anyagot egy ember lehetetlen, hogy elolvasson, feldolgozzon, de szerencsére ez nem is elvárás. Épp ezért van szükség egy csapatra, ahol mindenki kamatoztatni tudja az erősségeit. Példának okáért az egyik csapattag otthonosan mozog a laboratóriumban, kiváló kísérletezéseket végez, míg a másik inkább teoretikus azaz összetett jelenségek, folyamatok elemzésében, felismerésében jeleskedik.

Együtt hatékonyan

A csapatmunka elengedhetelen része a folyamatok, projektek kialakításának. Egy jó csapat a siker záloga. Ha egy projektet részfeladatokra bontunk és azokat a megfelelő embereknek delegáljuk, akkor mindenki azt érezheti, hogy olyan feladattal fogalkozhat, amelyben a legjobban kiteljesedhet. Ezáltal elkerülhető a frusztráció, és a csapat hatékonyan tud együtt dolgozni. Bizonyított tény, hogy a sokszínűség fokozza a kreativitást. 

A közös cél érdekében végzett munka gördülékenyebben halad, és nagyobb hatást eredményez.


Ajánljuk figyelmedbe:

Teamwork Wins! Why Science Is Not an Individual Sport

10 Reasons Why Teamwork Is Important

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük