Kalauz a tudományos kommunikációban
3+1 tipp a motiváció megőrzéséért

3+1 tipp a motiváció megőrzéséért

4 perc olvasási idő

Legyen szó munkáról vagy magánéletről, a motivációnk fenntartása időnként bizony nehézséget okozhat. Nincs ez másként a kutatás területén sem. A kutató törekszik a legjobb tudása szerint értéket teremteni. De hosszútávon motiváltnak maradni korántsem mondható egyszerűnek. Mai írásunkban 3+1 tippet találsz, hogy hogyan ne veszítsd el a motivációd.

Mit is nevezünk motivációnak?

A motiváció azoknak az ösztönzéseknek, motívumoknak az összességét jelenti, amelyek cselekvésre, viselkedésre késztetnek bennünket, illetve ésszerű okot adnak erre és/vagy növelik a hajlandóságunkat, hogy cselekedjünk.

ProMan Consulting

Egy új készség elsajátítása alapvetően két dolgon áll vagy bukik: a motiváción és a megszokáson. Ha elég erős benned az a bizonyos “belső hajtóerő”, akkor hamar szokásoddá tudod tenni annak a készségnek a mindennapos gyakorlását. “Kitartást!” szoktuk mondani egymásnak biztatásként. De a kitartás motiváció nélkül igencsak rövidéletű. A következő jó gyakorlatok segítenek hosszútávon fenntartani a motivációnkat.

1. Mindig tartsd szem előtt a célod!

Nehéz úgy motiváltnak maradni, ha megfeledkezünk a célunkról, arról, hogy miért is küzdünk nap mint nap. A fiatal kutatók gyakran nagy ambíciókkal vetik bele magukat az adott projektbe gondolván, hogy most valami olyan óriási felfedezést tesznek, amely megváltja a világot. Lehet, hogy nem sikerül azonnal áttörést elérni, de ez ne vegye el senki kedvét attól, hogy továbbra is kitartóan folytassa mindennapi munkáját.

Ne feledd, minden apró erőfeszítésed a végső célod szolgálja!

2. Tegyél apró lépéseket és jutalmazd meg magad!

Ahhoz, hogy egy kutatás megszülessen hosszú utat kell megtenni. Fontos, hogy minden nap tegyél a célodért, lehet, hogy egyik nap többet, másik nap kevesebbet fogsz tudni teljesíteni, a lényeg, hogy minden nap tegyél akár egy apró lépést is előre. A kitartó munkáért bizony jutalom jár. Hónapokat vagy akár éveket várni a jutalmazással, míg egy projekt lezárul vagy egy publikáció megjelenik nem fogja növelni a motiváltságod szintjét. Éppen ezért tanácsos kisebb mérföldköveket felállítani, és azok elérése után engedélyezni magadnak egy-két napot vagy akár csak egy délutánt, amikor azzal töltöd az időd, ami igazán kikapcsol és feltölt. 

3. Készülj fel a harcra és vele a kudarcra!

Talán semmi sem töri meg jobban a lelkesedésed, mintha egy kísérlet során nem sikerül elérni a kitűzött célt. Ennek az oka könnyen lehet az is, hogy túl nagy elvárást vagy elérhetetlen célt állítottál fel magadnak. Biztosan olvastál már olyan sikersztorit, amelyben a kutatók elmesélik mennyire szuperül megtervezték a kísérlet minden lépését, és végül kifogástalan eredményeket kaptak. Az ilyen történetekből azonban kimaradnak azok a kudarcok, hibák, téves hipozézisek, amelyekből tanultak, és végül meghozta a sikert. Ha előre felkészíted magad arra, hogy nagy valószínűséggel nem azonnal fog az adott kísérlet sikerülni, lesznek tévedések, kudarcok, akkor kétség kívül lesz erőd, kedved lelkesen folytatni.

+1 Dolgozz hatékonyan!

A motiváció elvesztésének másik gyakori oka: a túlhajszoltság. A feladatok csak gyűlnek és gyűlnek és a kutató egyszercsak azon veszi észre magát, hogy éjt nappalá téve igyekszik utolérni magát a feltornyosult teendőkkel. Mindeközben pedig egyre inkább elveszíti azt a belső hajtóerőt, amit motivációnak nevezünk. A megoldás kulcsa a hatékony munkavégzés, a tudatosan megtervezett időbeosztás. Például a gyorsabb és pontosabb kísérletek elvégzéséhez elengedhetetlenül fontos a legkorszerűbb technológia alkalmazása. 


Forrás

Icon 1 is from Flaticon

Icon 2 is from Flaticon

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük