Kalauz a tudományos kommunikációban
5 tipp hogyan válj szakmai bírálóvá

5 tipp hogyan válj szakmai bírálóvá

3 perc olvasási idő
Nemrég írtunk arról, hogy milyen előnyei vannak annak, ha valaki szakmai lektorálást végez. Ezt a témakört folytatva a mai bejegyzésünkben néhány hasznos tippet szeretnénk megosztani azt illetően, hogy milyen lépéseket érdemes tenned ahhoz, hogy szakmai bíráló lehessen belőled. Lássuk milyen fortélyokat vethetsz be annak érdekében, hogy felkeltsd az adott folyóirat szerkesztőjének érdeklődését.

1) Legyen naprakész profil oldalad!

Jó, hogyha a szerkesztő megtud rólad néhány információt pl. melyik tudományterület szakértője vagy? Fontos, hogy valamilyen platformon keresztül megoszd az aktuális munkáidat, tapasztalataidat, és ne felejtsd el használni az ORCiD azonosítód.

2) Légy megtalálható!

Segíts az szerkesztőnek, hogy megismerje az érdeklődési körödet, illetve – ha már van – a lektorálási tapasztalatodat. Publons profil létrehozásával még inkább növeled az esélyed, hogy megtaláljanak és megtudják rólad, amit tudni érdemes.

3) Szerezz lektorálási tapasztalatot: vegyél részt szakmai értékelésben egy kollégáddal!

Minden folyóiratnál örülnek annak, ha egy tapasztalt értékelőnek segítő jobb kezet nyújt egy kezdő bíráló, hiszen így mindkét fél profitál ebből az együttműködésből. Előbb azonban engedélyt kell kérned  a közös munkához a folyóirat szerkesztőségétől. Érdeklődj, hogy kutatócsoportodon belül kivel tudnál közös szakmai értékelésbe kezdeni.

4) Szerezz lektorálási tapasztalatot: légy önkéntes bíráló!

A folyóiratok többségénél tárt karokkal várják azon lelkes önkéntes lektorok jelentkezését, akik szívesen vállalják szakmabeli társuk munkájának értékelését. Mikor felveszed a kapcsolatot a folyóirat szerkesztőségével, ne felejtsd el megosztani velük kutatási tapasztalataidat!

5) Önfejlesztés, a siker záloga!

Kiváncsi vagy, hogyan válhat belőled jó szakmai értékelő? Egy kis böngészés után biztosan találsz olyan oldalakat, ahol tréningek tömkelege fellelhető. Példa 1, példa 2

+1) Még egy tipp

Ha még többet szeretnél hallani ebben a témában, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt a podcastet. Az angol scriptet letöltheted innen.


Forrás

Marketing icons created by srip – Flaticon; Search stickers created by smashingstocks – Flaticon; Magnifying glass stickers created by paulalee – Flaticon; Teamwork stickers created by inipagistudio – Flaticon; Self improvement icons created by Flat Icons – Flaticon; Listening icons created by Freepik – Flaticon

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük