Kalauz a tudományos kommunikációban
Így indítsd be a kutatói karriered II.rész

Így indítsd be a kutatói karriered II.rész

3 perc olvasási idő
A múltheti írásunkat elolvasva már sok jó tanácsra tehettél szert a kutatói karriered elindítását illetően. Most pedig folytatjuk a sort további hasznos tippekkel.

1. Gyakorold előadói képességeid

A legtöbbünknek van valamilyen problémája a prezentálással. Vagy azért, mert szorongunk tőle vagy azért, mert úgy érezzük, hogy nem vagyunk benne elég jók. Az előadói képesség is egy olyan dolog, amit nem feltétlenül tanítanak nekünk, így gyakran magunknak kell megtanulnunk mitől és hogyan lehet sikeres egy-egy előadásunk, amik akár előrelépést is jelenthetnek karrierünkben. A legjobb lehetőség a fejlődésre, ha felkeresünk egy coach-t, aki tippekkel és trükkökkel segít majd nekünk abban, hogy egy hatásos és lényegretörő, magabiztos előadást tudjunk megtervezni.

2. Keress alternatív támogatási lehetőségeket

A legtöbb intézmény állami ösztöndíj alapú támogatási lehetőségekre épül, ami nagyon sokszor keretek közé szorítja a kutatót és kevés mozgási teret biztosít neki, ez pedig akadályoztatni tudja a tudományos munka lehetőségeit.

Alakíts ki kapcsolatokat olyan emberekkel, akik széles ismeretségi körben mozognak (például filantrópiában dolgoznak) és tisztázd le, hogy alternatív támogatási lehetőségeket keresel.

3. Tanulj meg őszintén beszélni karriercéljaidról

Ha épp azon gondolkozol, hogy kutatási témád megváltoztatnád vagy másik intézménybe mennél át, esetlegesen tudományos karriered végét fontolgatod, nagyon fontos, hogy egy őszinte és részletes beszélgetésben fejtsd ki álláspontod mentorodnak. Ne várj addig, amíg nehezednek a dolgok. Vedd észre, hogy ez a stratégiai gondolkodás egy olyan erény (skill), amellyel sok félreértés és konfliktus elkerülhető. A karrierutad kiválasztása mindig is egy nehéz tényező és akik ebben dolgoznak ezt pontosan tudják, így meg fognak érteni.

4. Készíts egy listát terveidről

Rengeteg ötleted van? Egyik kutatási terved követi a másikat? Érdemes ezeket papírra, füzetbe vagy akár whiteboard-ra vetned. Ez segíti fog megtartani a fókuszt és végigvinni terveidet. Ha kész, csak egyszerűen pipáld ki vagy töröld le. Így sosem lesz félkész munkád.

5. Figyelj a mentális egészségedre

Már a fentebb említett 9 tipp is ahhoz segít hozzá, hogy a mentális egészségedre odafigyelj. De mindezeken túl is fontos, hogy megőrizd „józan eszed”.

Figyelj oda mennyit dolgozol egy héten. Minimum 2 nap pihenésre minden embernek szüksége van, hiszen a folyamatos munkavégzés hamar kiégéshez vezethet.

Továbbá fontos az is, hogy a tudományos élet mellett olyan elfoglaltságot találj magadnak, amelyek kikapcsolják és elcsendesítik elmédet. Ez lehet egy kirándulás, vezetés, sorozatnézés, bármi, ami számodra kikapcsolódást jelent.

+1: Tudd, mi számít

A kutatások jelenlegi helyzete nem a legfényesebb. A rendszer általi elnyomás könnyen maga alá sodorhatja az embert, mégis, kellő elhivatottsággal és kitartással remekelhetsz tudományterületeden.

A előzőekben említett 10 tipp nem garantálja a pozitív tapasztalatokat, de határozottan hozzásegít egy könnyebb, strukturáltabb kutatói élethez. Ne csak túlélni akard a kutatói karriered kezdeti szakaszát, hanem te magad alakítsd olyanná, hogy remekelj benne.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük