Kalauz a tudományos kommunikációban
3 hasznos tipp, amit kezdő kutatóként tudnod kell

3 hasznos tipp, amit kezdő kutatóként tudnod kell

3 perc olvasási idő
Valljuk be, nehéz kezdő kutatónak lenni. A hipotézis megfogalmazásától a kutatás publikálásáig igen göröngyös az út, tele bizonytalansággal és botladozásokkal.

A következőkben folyóiratok szerkesztői és a szakmához értők 3 tippen keresztül próbálnak segíteni abban, hogy könnyebb és gördülékenyebb legyen a publikáláshoz vezető út.

1. Tudd, milyen folyóiratba írsz

Megszállt az ihlet? Jött egy jó ötlet, amit papírra vetettél? Mégis csak azután kezdtél el azon gondolkozni, hogy hova publikáld, miután kész lettél?

Próbáld meg fordítva.

A fenti folyamat sajnos nem segíti elő a kutatási eredményeid publikálását. Első lépésként inkább válaszd ki a folyóiratot, amiben szeretnél megjelenni, így írásod máris targetált és erős fokúszú lesz, így elősegítve a publikáció lehetőségét.

2. Adj időt magadnak arra, hogy a visszajelzések során megértsd más perspektíváját

A visszajelzés nagyon fontos egy kutató számára. Azonban lehet, hogy majd nem értesz egyet valakinek a véleményével. Ilyenkor azt tanácsoljuk, hogy jegyzeteld le érveidet és gondolataidat, készülj fel a válaszlehetőségeidre, hogy tudományos munkád szakszerűen meg tudd magyarázni és érvelni is tudj mellette.

Publikációs utadat nagyban fejlesztheted azzal, hogy egy olyan viselkedésmintát kultiválsz, aminek segítségével szívesen veszed a visszajelzéseket és ezek hatására pozitív változásokat teszel munkádban.

Ha egy olyan mentorprogramot keresel, ami a szövegíró készségeidet fejleszti, akkor ajánljuk számodra a Wiley Researcher Academy-t, ami olyan e-learning eszközöket kínál, aminek segítségével te is elsajátíthatod azokat a trükköket, módszereket, amivel kutatásod minőségi szintre emelheted. Ez a program tökéletes azok számára, akik most kezdik el kutatói karrierjüket és szeretnének minőségi, ellenőrzött folyóiratokban publikálni.

3. Amint benyújtottad munkád kéziratát, kezdj el máson dolgozni, ahelyett, hogy a visszajelzésre várnál

Természetesen felveheted a kapcsolatot a folyóirat szerkesztőivel és érdeklődhetsz aziránt, hogy áll publikációd, de a legfontosabb mégis az, hogy minden nap írj! Kezdj bele egy másik tanulmányba és foglald el magad vele, hiszen a publikáció több időt vesz igénybe.

Ha jól csinálod a munkádat és megfelelő lépéseket is teszel érte, valamint következetes és céltudatos maradsz, a siker máris előtted van.

Ahogy Elaine Stratford, a Tasmán Egyetem professzora mondja:

Találj mentorokat, tanulj tőlük, bánj velük jól, majd engedd el őket. Ne versenyezz senkivel, de mindenkiből meríts ihletet. Azért írj, mert ez a helyes döntés és oszd meg másokkal, mert ez a helyes döntés. Élvezd.


Photo credit: Research vector created by vectorjuice – www.freepik.com

A bejegyzés nem tartalmaz fizetett hirdetést.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük