Kalauz a tudományos kommunikációban
Most mi kérdezünk: Te hogyan kezeled a kutatási adatokat?

Most mi kérdezünk: Te hogyan kezeled a kutatási adatokat?

2 perc olvasási idő
Rövid survey kitöltésére kérjük olvasóinkat, akik valamilyen formában kutatóként tevékenykednek, hogy segítsenek feltérképezni a kutatási adatkezelésben történt hazai változásokat.

Az előzmények

Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának (EKK) HUNgarian Open Repositories (HUNOR) munkacsoportja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) megbízásából 2020-ban felmérte a magyar kutatói társadalom open science és kutatási adatkezelési ismereteit és gyakorlatát.

A felmérés többek között arra is rámutatott, hogy a magyar kutatói társadalom nagy részénél már megjelent az igény a kutatási adatok megosztására és ezzel együtt arra is, hogy a megfelelő engedélyek birtokában más kutatási adatait felhasználják a saját munkájukban.

Az eredményekre alapozva 2021-ben meetup-sorozatot szervezett a HUNOR munkacsoport a hazai kutatók számára. A 24 online és 6 személyes eseményen közel 450 kutató ismerte meg a FAIR (megtalálható, elérhető, interoperábilis, újrahasználható) kutatási adatkezelés fogalmát és az adatrepozitóriumok szerepét, valamint támogatást kaptak saját kutatási adatkezelési tervük kitöltéséhez is.

Vajon mi volt ennek a hatása?

A rendezvénysorozat eredményeinek és az elmúlt időszak változásainak hatását a felmérés megismétlésével igyekeznek monitorozni. Az eredmények alapján a szakma képes lesz reagálni a megváltozott igényekre, ezért feltétlenül fontos, hogy minél több válasz érkezzen a kérdésekre.

Kérünk titeket, hogy segítsétek a HUNOR csoport munkáját azzal, hogy szántok erre 15 percet október 15-ig!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük