3 perc olvasási idő

A tudományos ökoszisztémában végbement változásokra válasz a Plan S, ami a nyílt hozzáférést hivatott felgyorsítani. A legnagyobb akadálya a kultúraváltásnak a kutatási értékelési rendszerben található.

Mai napig egy több mint 40 éve megalkotott rendszerre hagyatkozunk, mely általunk is jól ismert módokon kijátszható és manipulálható. Az alábbi 9 Plan S kompatibilis út olyan kevésbé költséges lehetőségeket is kínál, amely által a tudományos megítélésünk nem szenved csorbát.

Hogyan is lehet megfelelni a gyakorlatban a “Plan S” pontjainak?

9 utat különböztet meg Jeroen Bosman és Bianca Kramer, amelyekkel a Plan S kompatibilitás megvalósulhat. Ebből 4 az open access arany útját azaz az APC alapú kompatibilitást takarja, 1 az ideiglenes hibrid utat, 1 hibrid/zöld út és 3 zöld úton megvalósuló open access közlési módot.

 1. Meglévő, vagy új APC-t (közlési díjat) szedő folyóirat vagy platform használata
 2. Meglévő, vagy új, ingyenes, tisztán open access folyóirat vagy platform használata (gyémánt/platina open access út)
 3. A folyóirat átalakítása egy APC alapú arany modellre, vagy a kiadó, vagy a szerkesztő által.
 4. A folyóirat átalakítása egy ingyenes arany (gyémánt) modellre, vagy a kiadó, vagy a szerkesztő által.
 5. Olyan hibrid folyóirat használata, amely része egy intézményi vagy kutatásfinanszírozói transformative szerződésnek. Ez egy ideiglenes lehetőség 2024 végéig.
 6. Open access publikálni a cikket egy nem kompatibilis hibrid folyóiratban CC-BY licensszel, majd archiválni egy kompatibilis repozitóriumban.
 7. Kiadói verzió archiválása a közzétételkor,  a szerzői jogok megtartásával nyílt licensz alatt.
 8. Az elfogadott szerzői kézirat archiválása a közzétételkor,  a szerzői jogok megtartásával nyílt licensz alatt.
 9. Pre-printek (kéziratok) megosztása pre-print szervereken: A lektorálás (peer review) úgynevezett overlay journal-ök segítségével történik. Emiatt lehet kompatibilis, a pre-printeket alapvetően nem tekinti a PlanS kompatibilisnek, mert nincsenek lektorálva.

A Plan S kezdeményezés hangsúlyozottan nem az APC díjak kifizetésének a problémakörével foglalkozik. Ez a gyakorlatba megvalósítható módszerekből is kitűnik, ami annyit jelent, hogy a Plan S figyelembe vesz és elfogad több kutatás finanszírozási formát is, és nem csak az Arany utas publikálási lehetőséget tartja szem előtt. A szervezet támogatja az átmeneti szerződéseket, de a hibrid modellt nem. Kiemelten fontos, hogy a jelenlegi helyzetet csak a kiadókkal, a kutatókkal és a kutatást finanszírozókkal együtt, közösen lehet és kell megoldani.

Az APC díj kérdéskörén túl kell lépni, és nagyobb figyelmet kell fordítani a pre-printek megosztására és ezekhez köthető egyéb szolgáltatások és platformok kialakítására (“overlay journal-ök” megjelenése). Ehhez elengedhetetlen egy optimális  repozitóriumi hálózat felállítása és fenntartása, vagy már meglévők fejlesztése. Kulcsfontosságú, hogy új publikálási folyamatok kerüljenek bevezetésre, amelyeknek egyik meghatározó eleme az átlátható lektorálás. A közlő újság impakt faktora nem minősíti megfelelően a kutatást, ezért új minősítési rendszert kell kidolgozni. A szerzői jogok kérdésköre tisztázatlan az átmeneti időszakban, holott a Plan S megköveteli, hogy a jogok vagy a szerzőknél maradjanak vagy a finanszírozóknál. 

Az előfizetéses/hibrid újságok díjainak folyamatos emelkedésével számolva ez a rendszer hosszú távon fenntarthatatlan.

Dolgozzunk együtt azon, hogy a nyílt hozzáférés alapértelmezett legyen a tudományos kommunikációban!

Forrás: 

Ez is érdekelhet:
"Az emberek azt képzelik a tudósokról, hogy az igazság kutatására esküdtek fel, mint holmi szerzetesek.
Október 31-én a britek EU tagsága hivatalosan és megmásíthatatlanul megszűnik. Miben változik meg az Egyesült
Idén Portó adott otthont az Open Science FAIR konferenciának. Az esemény fontosságát mi sem bizonyítja
Gyakran elfelejtjük, hogy az open access publikálás nem egyenlő azzal, hogy százezreket verünk el közlési
Mutasd meg másoknak is:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük