Kalauz a tudományos kommunikációban
“Plan S” a gyakorlatban

“Plan S” a gyakorlatban

3 perc olvasási idő

A tudományos ökoszisztémában végbement változásokra válasz a Plan S, ami a nyílt hozzáférést hivatott felgyorsítani. A legnagyobb akadálya a kultúraváltásnak a kutatási értékelési rendszerben található.

Mai napig egy több mint 40 éve megalkotott rendszerre hagyatkozunk, mely általunk is jól ismert módokon kijátszható és manipulálható. Az alábbi 9 Plan S kompatibilis út olyan kevésbé költséges lehetőségeket is kínál, amely által a tudományos megítélésünk nem szenved csorbát.

Hogyan is lehet megfelelni a gyakorlatban a “Plan S” pontjainak?

9 utat különböztet meg Jeroen Bosman és Bianca Kramer, amelyekkel a Plan S kompatibilitás megvalósulhat. Ebből 4 az open access arany útját azaz az APC alapú kompatibilitást takarja, 1 az ideiglenes hibrid utat, 1 hibrid/zöld út és 3 zöld úton megvalósuló open access közlési módot.

  1. Meglévő, vagy új APC-t (közlési díjat) szedő folyóirat vagy platform használata
  2. Meglévő, vagy új, ingyenes, tisztán open access folyóirat vagy platform használata (gyémánt/platina open access út)
  3. A folyóirat átalakítása egy APC alapú arany modellre, vagy a kiadó, vagy a szerkesztő által.
  4. A folyóirat átalakítása egy ingyenes arany (gyémánt) modellre, vagy a kiadó, vagy a szerkesztő által.
  5. Olyan hibrid folyóirat használata, amely része egy intézményi vagy kutatásfinanszírozói transformative szerződésnek. Ez egy ideiglenes lehetőség 2024 végéig.
  6. Open access publikálni a cikket egy nem kompatibilis hibrid folyóiratban CC-BY licensszel, majd archiválni egy kompatibilis repozitóriumban.
  7. Kiadói verzió archiválása a közzétételkor,  a szerzői jogok megtartásával nyílt licensz alatt.
  8. Az elfogadott szerzői kézirat archiválása a közzétételkor,  a szerzői jogok megtartásával nyílt licensz alatt.
  9. Pre-printek (kéziratok) megosztása pre-print szervereken: A lektorálás (peer review) úgynevezett overlay journal-ök segítségével történik. Emiatt lehet kompatibilis, a pre-printeket alapvetően nem tekinti a PlanS kompatibilisnek, mert nincsenek lektorálva.

A Plan S kezdeményezés hangsúlyozottan nem az APC díjak kifizetésének a problémakörével foglalkozik. Ez a gyakorlatba megvalósítható módszerekből is kitűnik, ami annyit jelent, hogy a Plan S figyelembe vesz és elfogad több kutatás finanszírozási formát is, és nem csak az Arany utas publikálási lehetőséget tartja szem előtt. A szervezet támogatja az átmeneti szerződéseket, de a hibrid modellt nem. Kiemelten fontos, hogy a jelenlegi helyzetet csak a kiadókkal, a kutatókkal és a kutatást finanszírozókkal együtt, közösen lehet és kell megoldani.

Az APC díj kérdéskörén túl kell lépni, és nagyobb figyelmet kell fordítani a pre-printek megosztására és ezekhez köthető egyéb szolgáltatások és platformok kialakítására (“overlay journal-ök” megjelenése). Ehhez elengedhetetlen egy optimális  repozitóriumi hálózat felállítása és fenntartása, vagy már meglévők fejlesztése. Kulcsfontosságú, hogy új publikálási folyamatok kerüljenek bevezetésre, amelyeknek egyik meghatározó eleme az átlátható lektorálás. A közlő újság impakt faktora nem minősíti megfelelően a kutatást, ezért új minősítési rendszert kell kidolgozni. A szerzői jogok kérdésköre tisztázatlan az átmeneti időszakban, holott a Plan S megköveteli, hogy a jogok vagy a szerzőknél maradjanak vagy a finanszírozóknál. 

Az előfizetéses/hibrid újságok díjainak folyamatos emelkedésével számolva ez a rendszer hosszú távon fenntarthatatlan.

Dolgozzunk együtt azon, hogy a nyílt hozzáférés alapértelmezett legyen a tudományos kommunikációban!

Forrás: 

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük