Kalauz a tudományos kommunikációban
Uniós platform készült a koronavírus kutatási adatainak

Uniós platform készült a koronavírus kutatási adatainak

2 perc olvasási idő

Csaknem egy hete érhető el az Európai Bizottság közreműködése eredményeként létrejött platform, a COVID-19 Data Portal. A felületen a a kutatók könnyen és gyorsan tudják gyűjteni és megosztani egymás között a kutatási adataikat. A platform létrehozásában számos partner részt vett.

Az alábbi videóban Ursula VON DER LEYEN beszél az újdonsült adatmegosztóról.

Miért van szükség a COVID-19 Data Platformra?

A felületen nyílt, megbízható és rendszerezhető környezetet biztosítanak, ahol a kutatók tárolhatják és megoszthatják dataseteiket. A platform az Európai Bizottság, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium bioinformatikai intézete (EMBL-EBI), az Elixir infrastruktúra és a COMPARE project, továbbá több uniós tagállam erőfeszítéseinek közös eredménye.

A kutatási adatok azonnali megosztása a kutatások előrehaladását lényegesen felgyorsítja, ezáltal a tudomány hatékonyan tud reagálni a koronavírus okozta vészhelyzetre.

Az Európai COVID-19 Data Platform maradéktalanul eleget tesz a Wellcome Trust januári sajtóközleményében megfogalmazott nyilatkozatának az adatok megosztásáról közegészségügyi vészhelyzetben. Mindemellett kiemeli az Európai Bizottság elkötelezettségét a nyílt adatkezelés és a nyílt tudomány iránt.

Az Open Science eszközeit alkalmazva a tudomány önmagában lesz hatékonyabb, megbízhatóbb és képes a társadalmi kihívásokra történő gyors reakció biztosítására. Ebből a szemszögből tekintve a platform egy rendkívül fontos aspektus, összefüggésben az EOSC célkitűzéseivel.


Forrás: Press Release – Coronavirus: Commission launches data sharing platform for researchers

Még több információ:

European COVID-19 Data Platform

ERAvsCorona Action Plan

EUvsVirus Hackathon website

Coronavirus Research and Innovation initiatives

Press release: Coronavirus: EU global response to fight the pandemic

COVID response Seal of Excellence

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük