Kalauz a tudományos kommunikációban
A Cancer Research UK sem riad vissza a Plan S kompatibilitástól

A Cancer Research UK sem riad vissza a Plan S kompatibilitástól

3 perc olvasási idő
Nemrég a Nature jelentette be, hogy 2021-től a tudományos közleményeket azonnali nyílt hozzáférésű módon közöljék a Nature-ben és más Nature-branded folyóiratban is. Most pedig a Cancer Research UK is meghozta a döntést, hogy valamivel később, 2022-től azonnali open access politikát alkalmaz a cikkek megjelentetésekor.

A Cancer Research UK 39 országban finanszírozza a rákkutatást, a szervezeti weboldal szerint 8 rákkezelés során alkalmazott gyógyszer fejlesztésében vállalt kiemelkedő szerepet és az általuk finanszírozott kutatásokban bizonyították a dohányzás és a rák közötti kapcsolatot. Egy április 30-án megjelent sajtóközleményben pedig nyilvánosságra hozták azon döntésüket, hogy 2022-től kezdődően maradéktalanul alkalmazkodnak a “Plan S” irányelveihez.

A döntésüket tulajdonképpen a COVID-19-cel kapcsolatos kutatások sürgősségével indokolják. A koronavírus felhívta a figyelmet a közegészségügy fontosságára, a kutatási eredmények gyors és hatékony disszeminációjára, beleértve az azonnali nyílt hozzáférhetőséget a peer-review-n átesett tudományos közleményekre.

Teljes mértékben egyetértünk a Plan S alapvető irányelveivel, különös tekintettel a kutatási eredményekhez történő azonnali hozzáférésre. Személyes konzultációink során fény derült arra is, hogy a kutatók és a betegek is támogatják a változtatás irányát.

We support Plan S principles and will adopt an immediate open access policy from January 2022

“A betegek érdekében az elsődleges célunk a kutatások hatékony disszeminációja a hozzáférés biztosítása mellett. Hivatalosan is a “Plan S” támogatójává válunk, 2022 januárjától azonnali open access politikát alkalmazunk, egyelőre azonban nem szerepelhetük a “Plan S” aláírói között. A hibrid folyóiratokban történő publikálást továbbra is támogatjuk.” – olvasható a CRUK sajtóközleményében.

A Cancer Research UK a következő lépéseket teszi meg a közeljövőben

  • Frissítik az open access politikájukat, melybe hivatalosan is beleveszik a kötelező nyílt hozzáférést 2022 január 1-től. Az azonnali nyílt hozzáférés elérhető Gold Open Access vagy hibrid folyóiratokban történő publikálással, transformative folyóirat választásával, vagy a Green OA alkalmazásával, amely a közlemény elfogadott verziójának repozitóriumban történő archiválását jelenti. A Cancer Research UK a EuropePMC-t javasolja archiválásra.
  • Továbbra is hajlandóak támogatást adni a hibrid folyóiratokban megjelenő közlemények közlési díjaira. Emellett az intézményi transzformatív megállapodások támogatására is lesz fedezet.
  • A CRUK arra biztatja a tudományos kiadókat, hogy tegyék meg a szükséges erőfeszítéseket a Plan S kompatibilitáshoz. A szervezet gondozásában működő British Journal of Cancer folyóirat megfelelését a Springer Nature kiadóval közösen kívánják elérni.
  • A fentiek mellett kiemelt figyelmet fordítanak majd a kiadók reakcióira, a transzformatív megállapodásokra és természetesen nem zárkóznak el attól sem, hogy végül a Plan S hivatalos aláírói között szerepeljenek.
  • A szervezet arra biztatja a hozzá hasonló tevékenységet végző kutatásfinanszírozókat, hogy kövessék a példájukat.

Forrás: We support Plan S principles and will adopt an immediate open access policy from January 2022

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük