Kalauz a tudományos kommunikációban
Hollandia nagy lépést tett a FAIR data stewardship érdekében

Hollandia nagy lépést tett a FAIR data stewardship érdekében

2 perc olvasási idő

A FAIR adatkezelés implementálása a kutatási folyamatokba egyáltalán nem egyszerű folyamat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy még azon nemzetek kutatói is küzdenek ezzel, akikkel szemben már évek óta elvárás a FAIR alapelvek követése. Nem is lehet egyszerű folyamat, mert a legtöbb diszciplínában eddig ilyen elvárások meg sem fogalmazódtak és a sok éves kutatási metódusok leváltása koránt sem megy egyik napról a másikra.

Mi katalizálhatja ezeket a folyamatokat?

Egyre több szó esik az adatkezelés fontosságáról és ezzel párhuzamosan azokról a munkakörökről, amik hozzá kapcsolódnak. Ilyenek például a data stewardok, adatkezelési biztosok vagy data managerek. Hollandiában készítettek egy hiánypótló összegzést arról, hogy mekkora szerepük van valójában a data stewardoknak nemcsak a FAIR data stewardship elérésében, hanem az Open Science mozgalom előelőrelendítésében is. A riport a Professionalising data stewardship in the Netherlands: competences, training and education címet kapta.

Az mű alapvető célja, hogy bemutassa a data stewardok jelenlegi helyzetét a Holland felsőoktatási intézményekben és rámutasson arra a fontos tényre, hogy szükségszerűvé vált ennek a munkakörnek a professzionalizációja. A jelentésrámutat számos alapvető kihívásra, amellyel jelenleg az e területen tevékenykedők szembenéznek.

A professzionalizáció jelentősége a kutatási adatkezelésben 

Hazánkban is egyre több figyelmet kap a kutatási adatkezelés. Egyik kardinális bizonyíték erre, hogy ebben az évben az OTKA és Élvonal pályázatok részeként csatolni kellett a pályázóknak egy kutatási adatkezelési tervet. Reméljük a közeljövőben egyre inkább bevett gyakorlattá válik a hazai felsőoktatási intézményekben is a data stewardok alkalmazása.   

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük