Kalauz a tudományos kommunikációban
A Horizon 2020-as publikációk 81%-a open access

A Horizon 2020-as publikációk 81%-a open access

3 perc olvasási idő

Az Európai Bizottság büszkén adta hírül, hogy a Horizon 2020 programban a publikációk igen magas arányban, számszerűsítve 81%-ban jelentek meg nyílt hozzáféréssel. A kutatók azonban neheztelnek amiatt, hogy a cikkek közlési díjának (APC) jóváhagyása túl sok időt vesz igénybe, ami akár a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogok elvesztéséhez is vezethet.

A jelentés alapján…

A publikációk 56% -a open access folyóiratokban jelent meg, míg a többi cikket előfizetéses folyóiratokban tették közzé, melyeket a szerzők nyílt hozzáférésű repozitóriumokban is archiválták. A Horizon 2020 Kiváló tudomány nevű pillérén keresztül finanszírozott projekteken alapuló közlemények 86%-át nyílt hozzáféréssel jelentették meg. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) és a Future and Emerging Technologies (FET) program által finanszírozott projektekben az open access publikációk megjelenési aránya a legmagasabb, meghaladta a 88%-ot!

Nőtt a repozitóriumokon keresztüli archiválás népszerűsége

A programban résztvevő kutatók döntő többsége eleget tett annak a követelménynek, miszerint a open access tanulmányokat repozitóriumokban kell elhelyezni. A repozitóriumokban elhelyezett adathalmazok 39%-a található meg, a többi nem rendelkezik a nyomon követéshez szükséges metaadatokkal. A pályázatok csupán 32%-a érhető el egy kattintással a megadott metaadatnak köszönhetően. A Horizon 2020 keretén belül kellett a kutatóknak első alkalommal nyíltan elérhetővé tenni az EU által finanszírozott projektek eredményeit. Ennek előmozdítása érdekében 2018-ban 12 európai ország nemzeti kutatási ügynökségeiből és finanszírozóiból álló konzorcium kezdeményezte a Plan S tervet, azzal a céllal, hogy a közpénzből finanszírozott kutatási eredmények nyíltan hozzáférhetők legyenek. Azóta az EU elrendelte, hogy a 2021-es év elején életbe lépett Horizon Europe projektjén belül megvalósuló összes közleménynek open access kell megjelennie.

A tanulmány becslései szerint a Horizon 2020 open access cikkeinek átlagos költsége 2200 euró körül volt. Az előfizetéses folyóiratokban történő közzététel jellezmzően több mint 2600 euró volt.

Egyre égetőbb probléma, hogy a hibrid folyóiratokban történő cikkmegjelentetés már nem jogosult a Horizon Europe alatt történő finanszírozásra.

Pénzügyi gondok

Kutatók szerint a Horizon 2020 publikációk nyílt hozzáférésének biztosításához szükséges APC díjak megfizetése gyakran körülményes és hosszadalmas volt.

Az Európán kívüli kiadók gyakran előírják a közlési díjak online hitelkártyával, bankkártyával történő fizetését. Sok uniós tagállamban a közintézményekre vonatkozó előírások megakadályozzák az egyetemeket abban, hogy kártyával fizessenek. Az ehelyett szükséges banki átutalások átfutási ideje azonban gyakran hónapokig is eltarthat.

Forrás: ScienceBusiness

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük