Kalauz a tudományos kommunikációban
A nyílt tudomány bajnokai

A nyílt tudomány bajnokai

2 perc olvasási idő

Az EOSC-ról (European Open Science Cloud) már több ízben is írtunk. Mai bejegyzésünkben egy olyan kezdeményezésről számolunk be, amelyet a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) indított útjára. Az EOSC Champions egyedülálló kezdeményezés hazánkban.

Mi az EOSC fő célja?

Az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés (EOSC) egyik fő célja, hogy aggregálja mindazt a tudást és potenciált, amely az évek során létrejött nem csak a kutatói közösségekben, hanem a teljes Open Science ökoszisztémában egyaránt, beleértve a FAIR adatkezelést és a Citizen Science témakörét is. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ez eddig elért eredmények minél nagyobb részben érvényesüljenek, inspirálva másokat, hogy a mindennapi munkájuk során éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

EOSC Champions

Az EOSC egyik regionális projektjében a NI4OS-ban (National Initiatives for Open Science in Europe) hazánkat két intézmény is képviseli: a Debreceni Egyetem és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). Mindkét szervezet elkötelezett az EOSC elvei mellett, és munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a projekt célkitűzéseinek mihamarabbi megvalósulásához.

Ennek érdekében a KIFÜ életre hívott egy kezdeményezést, EOSC Champions néven, amely magyarul körülbelül “A nyílt tudomány bajnokai”-nak felel meg. A program keretében olyan tudományos munkatársak számoltak be saját tapasztalataikról, valamint sikereikről, amelyeket a nyílt tudomány adta lehetőségek kiaknázása révén szereztek.

Jelenleg az alábbi 3 interjút lehet megtekinteni a Videotoriumban a Nyílt Tudomány és EOSC című csatornán keresztül.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük