Kalauz a tudományos kommunikációban
Érezhető már a Plan S hatása?

Érezhető már a Plan S hatása?

2 perc olvasási idő

Fiatal kutatóként téged is biztosan érdekelnek az új szabályozások, amelyeket a tudományos kommunikációban vezetnek be. Ilyen mandátum a Plan S is, amelyről 2018-ban hallhattunk először. A kezdeményezés fejlődését mi, instantosok is igyekszünk nyomon követni, de vajon érezhető-e már a Plan S bevezetésének tényleges hatása a tudományos kommunikációban?

A jó hír az, hogy vizsgálják

Plan S nagy változást kíván elérni a tudományos kommunikációban. A cél a teljes és azonnali nyílt hozzáférés biztosítása a kutatási eredményekhez. Időről időre új frissítés jelenik meg a cOAlition S oldalán, amelyekben az alapelvek implementálása során felmerülő akadályokról és azok kezeléséről írnak.

Ami talán ennél is jobb hír, hogy óriási figyelmet fordítanak a visszajelzésekre is. A szervezetnek nem célja a kutatók korlátozása, ezért prioritásként kezeli a tudósok reakcióit.

Érzékeny pont a fiatal kutatók körében

A fiatal kutatók körében nagy az aggodalom, miszerint a Plan S alapelvei negatívan hathatnak a fiatal kutatók (Early Career Researchers) publikálási gyakorlatára. A fiatal kutatók attól tartanak, hogy a kutatásfinanszírozóknak nem áll majd módjában megfelelően támogatni közleményeik megjelentetését az általuk választott folyóiratban. A probléma tulajdonképpen abban rejtőzik, hogy számos magas minőségű folyóirat egyelőre nem illeszkedik a Plan S által képviselt alapelvekhez. Emiatt sok esetben kénytelenek kevésbé nívós folyóiratban publikálni, amely befolyásolja a teljesítményük értékelését, valamint a karrierjük előrehaladásának ütemét.

A problémára megoldást jelenthetnek az olyan kutatói teljesítményértékelésre vonatkozó reformok, mint pl a DORA. Mivel az ilyen mérések és megközelítések nem implementálhatók 2021. január 1-ig, ezért a cOAlition S kiemelt kérdésként kezeli a publikációs gyakorlatokban megjelenő enyhe változások megfigyelését.

A Plan S tehát figyel

A kezdeményezés egy speciálisan megfigyelési célra kialakított, úgynevezett monitoring frameworköt hozott létre. A terv szerint itt követik majd nyomon a Plan S tudományos kommunikációra gyakorolt hatásait. Tulajdonképpen a felület a kutatásfinanszírozók és a Plan S aláírói számára szolgál értékes információval, de azt hiszem, mindannyiunk számára érdekes megfigyelés alapja lehet.

Pillants rá te is:


Források:
Monitoring the effects of Plan S on Research and Scholarly Communication: an update

openscience.hu

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük