Kalauz a tudományos kommunikációban
Big Deal helyett inkább olvass és publikálj

Big Deal helyett inkább olvass és publikálj

3 perc olvasási idő

Miben más a Read&Publish, mint a hagyományos Big Deal? Megoldást jelent az egyetemek terheire, vagy csak olaj a tűzre?

Nemrégiben másról sem lehetett hallani tudományos körökben, mint az Elsevier Németországgal, Svédországgal vagy épp hazánkkal vívott csatájáról. Azóta szerencsére lenyugodtak a kedélyek, nyáron Magyarország is Read&Publish szerződést kötött a kiadóval. Az Elsevier nem az egyetlen, az elmúlt hónapokban több olyan megállapodás is született, amely a tudományos irodalomhoz való hozzáférés és a kutatási eredmények publikálásának lehetőségét kombinálja intézmények számára.

A Read&Publish szerződések feltételei kiadónként változnak, a kínálat országonként eltérő lehet. A publikálási lehetőség magába foglalja, hogy az előfizető intézmény égisze alatt dolgozó kutató a kutatási eredményeit a szerződő kiadó folyóirataiban közölheti, miközben ennek költségeit az intézménye téríti meg. Ezek a cikkek mind open access jelennek meg, ezért az új trend Magyarországot is új szintre emelheti a nyílt hozzáférésű tudomány fényében.

A kiadók és az egyetemek közös célon osztoznak: a tudomány terjesztésén, nyíltan hozzáférhetőségén. Nehézséget egyedül a pénzügyek okoznak, gyakran nincs egyetértés az ajánlat árán és értékén.

Hogyan változik a tudományos világ a Read&Publish modellek hatására?

A kutatóknak természetesen ez a fajta konzorciumi előfizetés egyet jelent: ingyen publikálási lehetőséget. Ez az a bizonyos fa, amitől nem látni az erdőt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az egyezmények rendkívül drágák az intézmények számára, tehát a nagy képet tekintve távolról sem ingyenes.

A Read&Publish ajánlatokkal ismét a nagy, neves kiadók jutnak előnyhöz. Ők azok, akik rendelkeznek olyan folyóiratpalettával, amire az intézményeknek érdemes előfizetniük.

Ugyanakkor ott van az általános kereskedelmi verseny is. Az utóbbi években az egyetemek érdekeltsége jelentősen megnőtt a tudományos publikálás irányába. A pályázati pénzek a piaci versenyt új szintre emelték, azonban a kombinált csomagok ennek erős határt szabhatnak. Az új trend miatt előfordulhat, hogy kevesebb új piaci szereplő jelenik meg a szektorban, a már meglévő játékosok pedig nehezebben juthatnak előnyhöz.

Úgy tűnik, a Read&Publish ugyanazokat a hibákat és hiányosságokat hordozza, mint a korábbi Big Dealek. Gondolunk itt a nagy kiadók előnyére, vagy a piaci verseny ellehetetlenítésére. Ha a publikálás rendszere változik, de a gondok megmaradnak, van kiút a mókuskerékből?

Új trend = jobb trend?

Az Elsevier már korábban kijelentette, hogy a Read&Publish többe kerül majd, mint a hagyományos folyóiratelőfizetések. Legalább addig, míg teljesen át nem térünk a nyílt tudományra. A szerzők ár-érzékenysége nem része az új trendnek, ezért okkal tartunk attól, hogy a Read&Publish sem jelent megoldást a hagyományos Big Dealek problémáira.

Európában sokan hisznek abban, hogy ez a modern üzleti modell csak átmeneti, ám a kiadók a tudományos biznisz jövőjeként tekintenek a Read&Publishra.

A problémák orvoslására a PlanS vagy coalitionS kezdeményezés igyekszik kidolgozni egy olyan stratégiát, amelyben a hibrid modell nem összeegyeztethető a nyílt hozzáférés alapelveivel. Ezt már boncolgattuk korábban, 2021-től a tervek szerint csak azok a hibrid folyóiratok tekinthetők a nyílt tudomány elfogadható közlési csatornájának, amelyek vállalják, hogy a későbbiekben teljesen open accessé válnak. Ebben az értelemben volna is jelentősége az átmeneti időszaknak.

Vajon ennek hatására a nyílt publikálás új színterei jelennek meg, vagy apró változtatásokkal sikerül kikerülni ezt a követelményt?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük