Kalauz a tudományos kommunikációban
FAIR: Mitől Findable?

FAIR: Mitől Findable?

3 perc olvasási idő

Köszöntjük az instantscience.hu olvasóit 2021-ben is! Engedjétek meg, hogy idén januárban egy FAIR kalandozásra invitáljunk Benneteket, melynek során hetente kaphattok bepillantást a FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) adatkezelés mögötti jelentésbe. Annyiszor emlegettük már a FAIR alapelveket és röviden meg is fogalmaztuk, mit is jelentenek azok. Idén januárban viszont még több részletre fény derül.


A kutatók felé a legalapvetőbb kérés, hogy munkájukat tegyék megtalálhatóvá mások számára. Ennek hiányában a további három elv értelmét veszti, így kijelenthető, hogy ez az alapja a FAIR adatkezelésnek.

Hogyan?

A megtalálhatóságot azzal tudjuk biztosítani, ha a kutatási adatainkat ellátjuk valamilyen állandó azonosítóval (persistent identifier). Ez az azonosító általában egy DOI vagy egy handle számot takar. A FAIR elvek szerint működő adat- vagy publikációs repozitórium társítja a feltöltéshez az előbb felsoroltak közül valamelyiket. Nemcsak adatainkat, hanem saját kutatói munkásságunkat is elláthatjuk egyedi azonosítóval. Ehhez regisztrálnunk kell egy ORCID felhasználói profilt.

A két szolgáltatás együttes használata azért is nagyon gyümölcsöző, mert kommunikálnak egymással, így ha az ORCID rendszer megfelelően van beállítva és a feltöltött adathoz társítva van egy DOI szám, akkor a feltöltés automatikusan bekerül a munkásságunk listájába.

Gyakori tévhitek:

Ha feltöltöm a kutatási adataimat egy weboldalra, akkor azok már megtalálhatók mások számára.

Sajnálatos módon ez a kijelentés nem állja meg a helyét a valóságban. Napi szinten tapasztalhatjuk, hogy weboldalak szűnhetnek meg egyik napról a másikra. A legbiztosabb az, ha egy megbízható repozitóriumba töltjük fel az adatokat.

A FAIR kutatási adatkezelés egyenlő a nyílt kutatási adatkezeléssel, ami elvárja, hogy azonnal és mindenki számára tegyük elérhetővé minden kutatási adatunkat.

Sokszorosan hibás ez az állítás. A FAIR adatkezelés nem egyenlő a nyílt kutatási adatkezeléssel. Senki sem várja el a kutatóktól, hogy adataikat mindenkivel osszák meg. A FAIR azt kéri a kutatóktól, hogy a feltöltött adatok metaadát ossza meg nyíltan és tartsa szem előtt az “as open as possible as closed as necessary” elvet.

Ha embargóval teszem megtalálhatóvá az adatokat, akkor nem számít FAIR adatkezelésnek.

Ha a metaadatok nyíltan elérhetőek, akkor a FAIR elvek elvárásai teljesülnek, attól függetlenül, hogy egyáltalán megosztásra kerülnek-e az adatok. 


FAIR mozi


További források

Nézz vissza jövőhéten, hogy megtudd, mit jelent a FAIR-ben az A!


Tekintsd meg a FAIR hónap további bejegyzéseit is!

FAIR: MITŐL ACCESSIBLE?

FAIR: MI AZ, HOGY INTEROPERABLE?

FAIR: MIKOR REUSABLE?


Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük