Kalauz a tudományos kommunikációban
FAIR: Mitől Accessible?

FAIR: Mitől Accessible?

3 perc olvasási idő

A FAIR alapelveknek talán ez az egyik legvitatottabb eleme. Sok kutató érvel azzal, hogy ha hozzáférhetővé teszi a tudományos munkáját mások számára, akkor felhasználhatják azokat a saját kutatásukhoz az eredeti szerző megkérdezése és engedélye nélkül. Így szerezve meg a munkáért járó összes kreditet. Ez természetesen egy jogos aggodalom.

Valójában a FAIR adatkezelés segít megelőzni ezt.

Hogyan?

A hozzáférhetőség legfontosabb kritériuma a FAIR szerint, hogy lássuk el adatainkat a megfelelő, gépek számára is könnyedén olvasható licensszel. Azért fontos ez, mert így mindenki számára tisztázott, hogy milyen körülmények között és milyen módon használhatják fel kutatási adatainkat. 

A FAIR elvek nemcsak a kutatókkal szemben támasztanak elvárásokat, hanem a kutatási infrastruktúrák számára is. Ennek köszönhető az, hogy ha egy FAIR elven működő szolgáltatást használunk, akkor adataink hozzáférhetővé tétele során az általunk használt rendszerek időbélyegzővel látják el azokat. Ezek az időbélyegzők későbbi vitás esetekben perdöntőek lehetnek. 

Gyakori tévhitek

Ha mások számára hozzáférhetővé teszem a kutatási adataimat, elvesztem a kontrollt felettük.

A legtöbb adatrepozitórium lehetőséget nyújt különböző szintű korlátozásokra attól függően, mennyire szeretnénk az adatokat megosztani másokkal. Ilyen például, ha a rendszer támogatja azt, hogy vendégkönyvet hozzunk létre a feltöltéshez, ilyenkor csak azok tudják letölteni az adatokat, akik erre engedélyt kértek és kaptak a feltöltőtől a vendégkönyvön keresztül.

Ha valaki felhasználja az általam publikált adatokat a saját munkájában, azért én nem kapok elismerést.

A FAIR elvek tárgyalásánal nagy hangsúlyt fektetünk annak bemutatására, hogy milyen fontos az, hogy megfelelő licensszel lássuk el a munkánkat. Ezeket a licenszeket világszerte elismerik a különböző szervezetek. Tehát a licenszre hivatkozva kérhetjük a munkánkért járó elismerést.

Példák:

FAIR MOZI

Visszavárunk jövőhéten is, amikor az interoperabilitásról lesz szó!


Tekintsd meg a FAIR hónap további bejegyzéseit is!

FAIR: MITŐL FINDABLE?

FAIR: MI AZ, HOGY INTEROPERABLE?

FAIR: MIKOR REUSABLE?


Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük